04.12.2023
България

За първи път в историята: Жена е избрана за председател на КС

Съдия Павлина Панова е новият председател на Конституционния съд.

Тя е избрана на заседание на съда днес. Присъствали са всички 11 съдии.

Панова е първата жена председател на Конституционния съд в историята на институцията. Тя стана Конституционен съдия през 2018 година, избрана от общото събрание на съдиите във ВКС и ВАС.

Преди това Панова беше наказателен съдия и зам.-председател на Върховния касационен съд. Преди 7 години тя беше и кандидат за председател на ВКС, но на поста беше избран конкурента ѝ Лозан Панов.

Сега Павлина Панова заема поста председател на Конституционния съд на мястото на проф. Борис Велчев, чийто мандат на конституционен съдия изтече вчера.

54-годишната Павлина Панова е доктор по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Наказателен съдия с дългогодишен опит. Беше ръководител на Наказателната колегия на Върховния касационен съд и заместник-председател на съда. Тя дълги години беше съдия ad hoc в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Първият председател на КС е Асен Манов. После съда оглави проф. Живко Сталев. Последователно за по три години председатели на КС бяха Христо Данов и Неделчо Беронов, Румен Янков, Евгени Танчев и Димитър Токушев. Проф. Борис Велчев беше председател на Конституционния съд два два мандата и така ръководи институцията 6 години.

Вижте определението за избор на съдия Павлина Панова:

Източник: БНТ

Related posts

Производител предупреди: До дни може да има недостиг на кислород за болниците

Дани Тренчева

София отново осъмна с мръсен въздух

Дани Тренчева

Проф. Радка Аргирова: Наближава следващият пик на коронавируса

admin

Ограничения в движението на автомагистрала „Тракия“ в посока Бургас

admin

Прогноза за времето 28 февруари 2022

Дани Тренчева

Ресторантьори: Зелен сертификат за всички или цялостното му отпадане

Дани Тренчева

Leave a Comment