23.03.2023
Covid-19 България

Заради слабия интерес: България обмисля препродажба на ваксини срещу COVID-19


725 971 дози от ваксините за коронавирус са били поставени у нас в периода от 15 декември 2021 до 15 февруари 2022 г. Това съобщи пред депутатите министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Около 135 хиляди ваксини са поставени като първа доза, почти 148 хиляди за втори прием и 442 хиляди за бустерна доза.

„Споразумението за закупуването на ваксини, сключено от ЕС задължава държавите да закупят определените им дози от препаратите срещу COVID-19“, обясни министър Сербезова на въпрос защо България продължава да взима нови дози от препаратите, въпреки отлива на интерес към имунизацията.

Тя информира депутатите, че поради тази причина България проучва възможността не само да дарява, но и да препродава част от ваксините, които ще бъдат доставени през 2022 г.

„Преразпределени са около 3 млн. дози от тези за България и те са пристигнали директно във Франция. Преговаряме с Иран и Уганда да им дарим ваксини на „Астра Зенека“, към които у нас имаше отлив“, обясни още министърът.

„Направете така, че повече български граждани да се ваксинират. В момента само 30% от населението са с пълен ваксинационен цикъкл и само 10% са с бустер“, заяви Асен Балтов от ПГ на ГЕРБ-СДС. От опозицията упрекнаха управляващите, че не спазват обещанието си имунизацията срещу COVID-19 да бъде сред приоритетите им.

Източник: DarikNews.bg

Related posts

Пристигащите от страни в червената зона ще влизат у нас само със сертификат

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Полиция влезе в Община Поморие

Дани Тренчева

ЦИК ще плати половината от договора за логистиката на машинния вот

Дани Тренчева

Ивайло Мирчев: Има съмнение за това, че има руски капитали, които стоят зад GЕMCORP

admin

Обсъждат връщането на учениците от I до IV клас

Дани Тренчева

Leave a Comment