23.07.2024
Covid-19 България

Заради слабия интерес: България обмисля препродажба на ваксини срещу COVID-19


725 971 дози от ваксините за коронавирус са били поставени у нас в периода от 15 декември 2021 до 15 февруари 2022 г. Това съобщи пред депутатите министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Около 135 хиляди ваксини са поставени като първа доза, почти 148 хиляди за втори прием и 442 хиляди за бустерна доза.

„Споразумението за закупуването на ваксини, сключено от ЕС задължава държавите да закупят определените им дози от препаратите срещу COVID-19“, обясни министър Сербезова на въпрос защо България продължава да взима нови дози от препаратите, въпреки отлива на интерес към имунизацията.

Тя информира депутатите, че поради тази причина България проучва възможността не само да дарява, но и да препродава част от ваксините, които ще бъдат доставени през 2022 г.

„Преразпределени са около 3 млн. дози от тези за България и те са пристигнали директно във Франция. Преговаряме с Иран и Уганда да им дарим ваксини на „Астра Зенека“, към които у нас имаше отлив“, обясни още министърът.

„Направете така, че повече български граждани да се ваксинират. В момента само 30% от населението са с пълен ваксинационен цикъкл и само 10% са с бустер“, заяви Асен Балтов от ПГ на ГЕРБ-СДС. От опозицията упрекнаха управляващите, че не спазват обещанието си имунизацията срещу COVID-19 да бъде сред приоритетите им.

Източник: DarikNews.bg

Related posts

ГЕРБ-СДС няма да реализират проучвателния мандат за правителство

admin

Европейската комисия обмисля сертификати за антитела, ако има подкрепа от учените

Дани Тренчева

И надзирателите в затворите излизат на протест – за какво настояват

Дани Тренчева

СЗО: Европа отново е епицентър на пандемията

Дани Тренчева

Криминално проявен мъж преби бившата си съпруга

admin

Бориславова: Човек от списъка на Петков организира протести

Дани Тренчева

Leave a Comment