01.12.2022
Благоевград Пулсът на Югозапада

Заради изборни нарушения на местния вот преди 1 г., наказват с глоби до 200 лв. 3-ма членове на СИК в Благоевград

Година след частичния местен вот в Благоевград Общинската избирателна комисия издаде актове за административно нарушение на 3-ма членове на секционни комисии за извършени нарушения в двата изборни дни, когато благоевградчани си избираха кмет.Санкциите се налагат по преписки на Районна прокуратура – Благоевград, която до момента проучвала има или не нарушения.

Първият акт е за Гинка Михалкова, член на СИК 98 в СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“. На 27 юни и на балотажа на 4 юли тя дописала в списъка на гласоподавателите своята колежка в комисията Рени Колева, която живее в Благоевград, но е жителка на Кюстендил. По тази преписка Районна прокуратура – Благоевград отказала да образува досъдебно наказателно производство. Аташирала е обаче протоколите от разпитите на всички засегнати, включително останалите членове на СИК, и в тях е и признанието на кюстендилката, че тя гласувала с ясното съзнание, че няма право да пуска бюлетина в Благоевград.

Другите двама наказани за идентични дописвания в списъка на избирателите на гласоподаватели са Мария Бащенска-Йорданова и Стенли Джалев, членове на СИК 75 в Девето ОУ – гр. Благоевград.

Според председателя на ОИК – Благоевград Мартин Бусаров и в трите случая е нарушена разпоредбата на чл. 264 от ИК. По процедура актовете ще бъдат изпратени от ОИК на областния управител Валери Сарандев за издаване на наказателно постановление. Предвидената глоба е от 20 до 200 лв.

Related posts

На Игнажден най – добрият „полазник“ Дядо Коледа посети децата в група „Сърнички“ на Детска градина „Радост“

Дани Тренчева

Kриминалисти от ОДМВР – Кюстендил иззеха голямо количество канабис и боеприпаси от имота на 56-годишен местен жител

Дани Тренчева

Най – малките звезди на „Септември“ (Симитли) вдигнаха купата в турнира „Вихрен Къп“ 2022 г., провел се в Сандански

Дани Тренчева

Кредит от 1,5 млн. лева за текущите нужди на СБАЛО „Св. Мина“ иска кметът на Община Благоевград Илко Стоянов

admin

Оранжев код за обилни валежи и опасност от наводнения по поречията на реки в Югозападна България

Дани Тренчева

Временно се преустановява приемът на граждани в сградата на община Банско

Дани Тренчева

Leave a Comment