20.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Заради изборни нарушения на местния вот преди 1 г., наказват с глоби до 200 лв. 3-ма членове на СИК в Благоевград

Година след частичния местен вот в Благоевград Общинската избирателна комисия издаде актове за административно нарушение на 3-ма членове на секционни комисии за извършени нарушения в двата изборни дни, когато благоевградчани си избираха кмет.Санкциите се налагат по преписки на Районна прокуратура – Благоевград, която до момента проучвала има или не нарушения.

Първият акт е за Гинка Михалкова, член на СИК 98 в СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“. На 27 юни и на балотажа на 4 юли тя дописала в списъка на гласоподавателите своята колежка в комисията Рени Колева, която живее в Благоевград, но е жителка на Кюстендил. По тази преписка Районна прокуратура – Благоевград отказала да образува досъдебно наказателно производство. Аташирала е обаче протоколите от разпитите на всички засегнати, включително останалите членове на СИК, и в тях е и признанието на кюстендилката, че тя гласувала с ясното съзнание, че няма право да пуска бюлетина в Благоевград.

Другите двама наказани за идентични дописвания в списъка на избирателите на гласоподаватели са Мария Бащенска-Йорданова и Стенли Джалев, членове на СИК 75 в Девето ОУ – гр. Благоевград.

Според председателя на ОИК – Благоевград Мартин Бусаров и в трите случая е нарушена разпоредбата на чл. 264 от ИК. По процедура актовете ще бъдат изпратени от ОИК на областния управител Валери Сарандев за издаване на наказателно постановление. Предвидената глоба е от 20 до 200 лв.

Related posts

Кметът Илко Стоянов връчи грамоти от „Евро фолк 2021” на две фолклорни групи и техните ръководители

Дани Тренчева

Окончателно: ВАС спря процедурата за възлагане на обществена поръчка за изграждане на ключова улица в Благоевград

admin

/НА ЖИВО/ Редовна сесия на Общински съвет Благоевград

admin

Мъж загина след катастрофа край Сандански

admin

Община Благоевград обявява конкурс за подбор на вътрешен одитор в звено „Вътрешен одит“ в общинска администрация

Дани Тренчева

В община Симитли започва изготвянето на списъци на желаещите да закупят дървесина от Държавното горско стопанство

Дани Тренчева

Leave a Comment