27.07.2024
Covid-19 България

Започва ваксинационната кампания в страната

От днес стартира имунизационната кампания срещу COVID-19. В заповедта на здравния министър се посочва, че тя трябва да се организира на регионално ниво от местните РЗИ-та. Имунизациите се извършват от лекари в заведения за извънболнична и болнична помощ.

В Хасково пред имунизационния кабинет на РЗИ има опашка. Д-р Гергана Манолова споделя, че за час тази сутрин са минали около 10 човека. „В момента се правят втори игли на „Пфайзер“, през последните дни доста хора си правят и бустерна доза“, обясни тя.

По думите й условието за поставяне на трета доза е изминаване на поне 180 дни от втората. „Имаме запитвания за ваксинация на малки деца, но все още не са достатъчно, за да започне процеса“, заяви медикът. И допълни, че за ваксината на „Модерна“ се налага да се правят списъци предварително.

Кабинетът в Хасково ще почива на 31 декември, 1 и 2 януари, но в тези дни ще има други дежурни.

На този фон в Благоевград преобладават хора, които си поставят бустерна доза.

Д-р Павлин Янкулски от РЗИ смята, че обяснението за нежеланието за започване на ваксинационен цикъл е наложен страх от антиваксъри. „Няма от какво да се страхуват, ваксините са одобрени, тествани върху милиони хора. Много правилна стъпка е стимулирането на възрастните хора“, коментира той.

Related posts

Грипна епидемия в още три области

admin

Двама обвиняеми за грабеж в „Слънчев бряг“ с мярка „задържане под стража“

admin

Прогноза за времето 14 януари 2022

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

ЕС затяга правилата за пътуване за Канада, Австралия, Аржентина заради скок на Covid случаите

Дани Тренчева

Десислава Атанасова: 47-ото Народно събрание няма да има дълъг живот

Дани Тренчева

Leave a Comment