03.06.2023
Covid-19 България

Започва ваксинационната кампания в страната

От днес стартира имунизационната кампания срещу COVID-19. В заповедта на здравния министър се посочва, че тя трябва да се организира на регионално ниво от местните РЗИ-та. Имунизациите се извършват от лекари в заведения за извънболнична и болнична помощ.

В Хасково пред имунизационния кабинет на РЗИ има опашка. Д-р Гергана Манолова споделя, че за час тази сутрин са минали около 10 човека. „В момента се правят втори игли на „Пфайзер“, през последните дни доста хора си правят и бустерна доза“, обясни тя.

По думите й условието за поставяне на трета доза е изминаване на поне 180 дни от втората. „Имаме запитвания за ваксинация на малки деца, но все още не са достатъчно, за да започне процеса“, заяви медикът. И допълни, че за ваксината на „Модерна“ се налага да се правят списъци предварително.

Кабинетът в Хасково ще почива на 31 декември, 1 и 2 януари, но в тези дни ще има други дежурни.

На този фон в Благоевград преобладават хора, които си поставят бустерна доза.

Д-р Павлин Янкулски от РЗИ смята, че обяснението за нежеланието за започване на ваксинационен цикъл е наложен страх от антиваксъри. „Няма от какво да се страхуват, ваксините са одобрени, тествани върху милиони хора. Много правилна стъпка е стимулирането на възрастните хора“, коментира той.

Related posts

МВР АЛАРМИРА: Измами с обяви за дърва за огрев в интернет

Дани Тренчева

Маските стават задължителни и на открито в Гърция за празниците

Дани Тренчева

Изписаха Християн Пендиков от ВМА

admin

Кирил Петков повторно на разпит

admin

Започнаха проверките по хранителните магазини за изкуствено завишени цени

admin

Първи резултати от Преброяване 2021: Обявиха какво е населението на България

Дани Тренчева

Leave a Comment