20.04.2024
Covid-19 България

Доц. Гломб: Делта и Омикрон може да циркулират едновременно у нас

„В страни с ниско имунизационно покритие и броят на преболедувалите не е толкова висок, се предполага, че се получи коциркулация на Делта и Омикрон“. Това заяви вирусологът доц. Любомира Николаева – Гломб за „Твоят ден“.

По думите й ваксината намалява срока на заразност на един инфектиран. „Омикрон успешно преодолява имунната защита от инфекция и ваксинация. Бустерната доза обаче възвръща спомена на организма към инфекцията. Един месец след нея хората са над 90% защитени от Омикрон. Трябва да се намали периода за поставяне на трета доза и е въпрос на време това да се случи. Редица страни вече съкратиха срока на три месеца след втората. За това време организмът има създаден стабилен имунитет“, обясни тя. И допълни, че от 30 до 70% рискът от тежко заболяване при Омикрон намалява, но заразността е до 5 пъти по-голяма от Делта варианта.

„Очаквам тежка вълна от Омикрон. Може би той е вече тук, но е дълбоко скрит при хора с малко контакти. Ще го забележим по увеличението на броя позитивни проби“, посочи вирусологът. И разкри, че към момента всички проби, пристигнали до 9 декември, са секвенирани.

„За две-три седмици новият вариант става доминантен. За 2-3 дни удвоява броя на случаите, според данните от Италия, Великобритания Южна Африка и Франция. Ще имаме един високо заразен вариант с тежко протичане и един още по-заразен, при който потенциала да зарази белия дроб е малко по-нисък“, сподели доц. Гломб.

Related posts

НСИ: Годишната инфлация за октомври 2021 г. спрямо октомври 2020 г. е 6%

Дани Тренчева

Увеличават се обажданията на телефонната линия за психологическа подкрепа на МОН

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Прогноза за времето

admin

НС одобри на първо четене Закона за електронното управление

Дани Тренчева

Ограничено е движението по магистрала „Тракия“

admin

Leave a Comment