22.02.2024
България

Зам.-министър на енергетиката разкри ще пада ли цената на газа

След сделката с Турция да ползваме мрежата й и да получаваме 1-1,5 млрд. кубика газ, цените са конкурентни с тези, по който ползваме гръцката мрежа, каза в ефира на Нова телевизия Еленко Божков, зам.-министър на енергетиката. Според него споразумението с Турция е 13-годишно, за да има по-ниски цени и в бъдеще.

Очакваме стабилизиране и поевтиняване на синьото гориво. Вече разполагаме с достъп и в Турция, и в Гърция и можем да преговаряме с различни доставчици. Тази година са възможни добри резултати. През България ще се доставят и 4,5 млрд. за Централна Европа, допълни зам.-министърът.

Той обясни, че газът от Русия тече по „Турски поток“ и само се транзитира през България.

Няма смисъл от конспиративни теории, в търговията се търси изгодата, каза той на въпрос дали при нас може да пристига и руски газ.

Не виждам защо трябва да има ограничение едно служебно правителство да сключва дългосрочни договори – по-добре е да е изгодно за държавата, категоричен е Божков.

Три правителства не успяха да се справят със създаване на дефиниция за енергийна бедност, наложи се сегашното правителство да го направи заради изискването на плана за устойчивост.

 

Енергийно беден е човек, чийто приход е под 413 лв., след като плати сметките за ток и отопление. Като се пренесе това – 34% от българите ще влязат в тази категория на енергийно бедни.

Related posts

МОН започва преглед на учебното съдържание по общообразователните предмети от I до X клас

Дани Тренчева

Масово сбиване и стрелба в ромския квартал в Кюстендил

admin

Скандал дали изслушването на Генчовска да е открито, ГЕРБ покани медиите в залата

Местим стрелките на часовника с един час напред на 26 март

admin

Въоръжен грабеж в София

admin

Джип с нелегални мигранти катастрофира след гонка с полицията

admin

Leave a Comment