13.04.2024
Свят

Загиналият бесарабски българин в Украйна е бил затрупан жив, другарите му не успели да го спасят

Около 300 наши сънародници от Болградска област са се включили във военните действия

Загиналият в боевете за Украйна бесарабски българин Иван Минков е лежал 4 часа под отломки, след като неговата част била бомбардирана. Заради бойните действия другарите му не успели да го спасят.

20-годишният мъж загуби живота си при защитата на Чернигов. Жителите на родното му място го посрещнаха като герой, паднали на колене.

В родното село на Иван – Чушмелия или Криничное, е започнала инициатива да кръстят на негово име улица, разказа кореспондентът на bTV Таня Станева. Младежът сам взима решение да отиде на фронта. Иначе е имал своите мечти, както всички млади хора – да създаде семейство, но съдбата му се стича по друг начин.

Заради бойните действия е било невъзможно да бъдат открити тленните му останки. Това става едва след оттеглянето на руските сили от Северна Украйна месец след неговата гибел.

През това време неговите близки са били в неведение за съдбата му и са го издирвали, защото се е водел за изчезнал и се е предполагало, че може да е попаднал в руски плен, разказва Станева.

Иван не е единственият бесарабски българин, който се сражава в момента в Украйна. Около 300 наши сънародници от Болградска област са се включили във военните действия. Един от тях дори в момента се сражава в Мариупол.

Има информация и за други загинали бесарабски българи, но засега не може да бъде потвърдена.

„Тази война накара бесарабските българи да вземат страна. Дълго време стояхме отстрани. Ние сме далеч и от събитията – в южната част на Украйна, а сега Иван загина в северната част на Украйна. Тази война ни направи украинци. Ние сме бесарабски българи, но сме и украински граждани. Много хора се записаха доброволци не само в териториалната отбраната, но отидоха и на фронта“, казва Таня Станева.

Related posts

Броят на заразените с коронавирус бележи значителен ръст в целия свят

Дани Тренчева

Омикрон се открива в 89% от положителните проби в Гърция

Дани Тренчева

Външните министри на Русия и Украйна ще преговарят на турска територия

Дани Тренчева

COVID-19-по света

admin

Фон дер Лайен: Критериите за прием на нови членове в ЕС не могат да бъдат изоставени

Дани Тренчева

Танкер спря движението през Босфора

Дани Тренчева

Leave a Comment