30.06.2022
Свят

ЕС планира да наложи на Русия най-силните санкции, предприемани някога

„Европейската комисия ще предложи днес на извънредното заседание на Европейския съвет, посветено на войната в Украйна, нови мащабни санкции срещу Москва“. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в съвместно изявление с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

„Санкциите ще засягат стратегически области от руската икономика, ще включват спиране на достъпа на Русия до ключови пазари и технологии, както и запор на руско имущество, уточни Фон дер Лайен. Това ще бъдат най-силните санкции, налагани някога от ЕС“, добави Борел.

Фон дер Лайен осъди „варварската атака“ срещу Украйна, предприета от Русия с „цинични оправдания“. „Това е нападение срещу свободна и независима страна, невинни хора умират или се страхуват за живота си, добави тя. Европа стои зад Украйна, ще държим руския президент Владимир Путин отговорен“, каза председателят на ЕК.

Борел определи новините за руското нападение срещу Украйна като „най-тъмните часове“ от края на Втората световна война. Той заяви, че за Русия предстои „невиждана изолация“.

ЕК, посланиците от НАТО и ръководството на Европейския парламент ще заседават днес извънредно. Довечера в Брюксел е насрочено извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, на което ще бъдат обсъдени предложенията на комисията за разширяване на санкциите срещу Москва.

Източник: БТА

Related posts

С.Македония: България да каже “да“ за ЕС и ще променим конституцията

След забележка за маска: Стрелба с жертви и ранени в Москва

Дани Тренчева

ЕК обмисля да удължи валидността на COVID сертификатите

Дани Тренчева

Цената на газа скочи с над 35%

Дани Тренчева

Кандидатът за нов премиер на РСМ кани в Скопие Кирил Петков, след като заеме поста

Дани Тренчева

ЕК обсъжда координирано намаляване на акциза на горивата

Leave a Comment