22.10.2024
Свят

ЕС обяви планираните санкциите срещу Русия

ЕС представи предложението за нови санкции срещу Русия заради действията в Украйна. Предложението се съдържа в съвместно изявление на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Предвижда се налагането на мерки срещу замесените в незаконното решение за признаване на независимост на Донецк и Луганск; срещу банки, които подкрепят руските военни и други дейности в тези територии; мерки за ограничаване на достъпа на Русия до европейските финансови и капиталови пазари и услуги; ограничения за търговията с двете „независими“ области.

ЕС е готов за допълнителни санкции по-късно, при необходимост, се посочва в изявлението. Допълва се, че снощното решение на Москва и изпращането на руска войска в Донецк и Луганск е неприемливо, в нарушение на международното право и териториалната цялост, сувернитета и независимостта на Украйна. 

Съобщава се, че след днешното заседание на европейските външни министри в Париж от 17.00 ч. българско време, ще бъдат направени предложения за правното утвърждаване на санкциите. След това ще бъдат незабавно предприети следващите стъпки, се посочва в изявлението.

Източник: БТА

Снимка: iStock/Getty Images

Related posts

74% от Гърците са ваксинирани

Дани Тренчева

Израел тества четвърта доза COVID ваксина върху 150 медици

Дани Тренчева

Путин призова ЕС да накара Киев да зачита хуманитарното право

Дани Тренчева

ЕС планира да наложи на Русия най-силните санкции, предприемани някога

Дани Тренчева

Малтийката Роберта Мецола е новият председател на ЕП

Дани Тренчева

Австрия отменя локдауна за неваксинирани

Дани Тренчева

Leave a Comment