14.04.2024
Свят

ЕС обяви планираните санкциите срещу Русия

ЕС представи предложението за нови санкции срещу Русия заради действията в Украйна. Предложението се съдържа в съвместно изявление на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Предвижда се налагането на мерки срещу замесените в незаконното решение за признаване на независимост на Донецк и Луганск; срещу банки, които подкрепят руските военни и други дейности в тези територии; мерки за ограничаване на достъпа на Русия до европейските финансови и капиталови пазари и услуги; ограничения за търговията с двете „независими“ области.

ЕС е готов за допълнителни санкции по-късно, при необходимост, се посочва в изявлението. Допълва се, че снощното решение на Москва и изпращането на руска войска в Донецк и Луганск е неприемливо, в нарушение на международното право и териториалната цялост, сувернитета и независимостта на Украйна. 

Съобщава се, че след днешното заседание на европейските външни министри в Париж от 17.00 ч. българско време, ще бъдат направени предложения за правното утвърждаване на санкциите. След това ще бъдат незабавно предприети следващите стъпки, се посочва в изявлението.

Източник: БТА

Снимка: iStock/Getty Images

Related posts

Банско и Боровец са най-евтините ски курорти в Европа

Дани Тренчева

Швейцария и Лихтенщайн отменят всички здравни изисквания, свързани с COVID-19

Дани Тренчева

Започна срещата между външните министри на Украйнa и Русия в Анталия

Дани Тренчева

Аржентина е Световен шампион в Катар

admin

Китай отказа да доставя части за самолети на Русия

Дани Тренчева

СЗО: Ситуацията с COVID-19 ще бъде тежка поне още три месеца, но краят се вижда

Дани Тренчева

Leave a Comment