25.07.2024
Свят

ЕС обяви планираните санкциите срещу Русия

ЕС представи предложението за нови санкции срещу Русия заради действията в Украйна. Предложението се съдържа в съвместно изявление на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Предвижда се налагането на мерки срещу замесените в незаконното решение за признаване на независимост на Донецк и Луганск; срещу банки, които подкрепят руските военни и други дейности в тези територии; мерки за ограничаване на достъпа на Русия до европейските финансови и капиталови пазари и услуги; ограничения за търговията с двете „независими“ области.

ЕС е готов за допълнителни санкции по-късно, при необходимост, се посочва в изявлението. Допълва се, че снощното решение на Москва и изпращането на руска войска в Донецк и Луганск е неприемливо, в нарушение на международното право и териториалната цялост, сувернитета и независимостта на Украйна. 

Съобщава се, че след днешното заседание на европейските външни министри в Париж от 17.00 ч. българско време, ще бъдат направени предложения за правното утвърждаване на санкциите. След това ще бъдат незабавно предприети следващите стъпки, се посочва в изявлението.

Източник: БТА

Снимка: iStock/Getty Images

Related posts

Облекчават част от ограниченията за заведенията в Гърция

Дани Тренчева

Moderna ще е готова с бустерна ваксина срещу Омикрон през март

Дани Тренчева

Младежка награда „Карл Велики“: кои са победителите през 2022 г.

Петър Петров

Ковид по света

admin

Зеленски пред италианския парламент: „На ръба на оцеляването сме“

Петър Петров

Неизвестните в случая на изчезналите в Мексико 43 студенти

admin

Leave a Comment