08.06.2023
Свят

ЕС обяви планираните санкциите срещу Русия

ЕС представи предложението за нови санкции срещу Русия заради действията в Украйна. Предложението се съдържа в съвместно изявление на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Предвижда се налагането на мерки срещу замесените в незаконното решение за признаване на независимост на Донецк и Луганск; срещу банки, които подкрепят руските военни и други дейности в тези територии; мерки за ограничаване на достъпа на Русия до европейските финансови и капиталови пазари и услуги; ограничения за търговията с двете „независими“ области.

ЕС е готов за допълнителни санкции по-късно, при необходимост, се посочва в изявлението. Допълва се, че снощното решение на Москва и изпращането на руска войска в Донецк и Луганск е неприемливо, в нарушение на международното право и териториалната цялост, сувернитета и независимостта на Украйна. 

Съобщава се, че след днешното заседание на европейските външни министри в Париж от 17.00 ч. българско време, ще бъдат направени предложения за правното утвърждаване на санкциите. След това ще бъдат незабавно предприети следващите стъпки, се посочва в изявлението.

Източник: БТА

Снимка: iStock/Getty Images

Related posts

Европейският съд реши да се признават децата от еднополови съюзи

Дани Тренчева

Днес няма да има хуманитарни коридори в Украйна, твърде опасно е

Великобритания одобри хапчето срещу COVID-19 на Pfizer

Дани Тренчева

Злато, алуминий, газ – с рекорден скок в цените заради Украйна

Дани Тренчева

Парламентът на Франция одобри въвеждане на ваксинационен пропуск

Дани Тренчева

Властите в Мариупол: Успяхме да приберем над 1200 тела на загинали от улиците

Дани Тренчева

Leave a Comment