29.05.2024
Свят

ЕС е осигурил газ за близките месеци в случай на прекратяване на руските доставки

Европейският съюз е осигурил газ за близките месеци в случай на прекратяване на доставките от Русия, заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсов в интервю за испанския вестник „El Confidencial“.

„Европейският съюз вече няколко години работи върху диверсификацията на доставките на енергия“, подчерта тя, признавайки, че ЕС „както и по-рано е силно зависим от газа, голяма част от който внася“.

„Ние диверсифицирахме доставките си по тръбопроводите, например през Южния газов коридор и връзката „Медгаз“ с Алжир. Инвестирахме значителни средства в терминали за втечнен природен газ, които предлагат много по-гъвкав начин за транспортиране на газ до мястото, където е най-много. необходимо“, каза Симсон.

Вносът на втечнен газ през януари достигна рекордни нива, а основен доставчик беше САЩ, отбеляза тя. „През последните няколко седмици бях в постоянен контакт с партньорите от цял свят, от Норвегия до Катар, Египет и САЩ, за да осигурим варианти за допълнителни доставки на газ“, подчерта еврокомисарят. Въпреки че запасите са по-малки от обичайното за тази част на годината, „имаме значителни запаси от газ в хранилищата, за да покрием търсенето до края на зимата“, допълни Симсон.

Мнението на ЕК по „Северен поток-2“ не се е променило, подчерта еврокомисарят. „Това не е проект от общоевропейски интерес и не е в полза на диверсификацията на доставките на газ“. Ролята на ЕК е след пускането в експлоатация на газопровода да осигури функционирането му в съответствие с основопалагащите принципи и международното енергийно право, каза Симсон.

Държавите-членки на ЕС трябва да инвестират средства във възобновяеми източници на енергия, за да се намали зависимостта от руския газ, подчерта еврокомисарят.
„Трябва да диверсифицираме енергийните си източници. За да намалим зависимостта си от руския газ, първо трябва да инвестираме сериозни средства във възобновяема енергия“, каза тя.

Еврокомисарят заяви, че е необходимо „да не се зависи от чуждестранни доставки“. Тя уточни още, че ЕК проучва различни сценарии за доставки на газ, в случай че Русия ограничи частично или напълно износа си за Европа.

Коментирайки евентуална атака на Русия срещу Украйна, Симсон каза, че тя „ще има въздействие върху всички“. „Разбира се, ние [в ЕС] ще действаме заедно“, добави тя. В същото време еврокомисарят призна, че санкциите, които могат да бъдат наложени срещу Руската федерация в случай на „атака“, „ще имат цена“ и за ЕС.

Източник: БГНЕС

Related posts

Северна Македония заличи български клубове

admin

САЩ за България: Сериозна корупция, безнаказаност и полицейско насилие

Силно земетресение в Гърция, усетено е в Северна Македония и Югозападна България

Дани Тренчева

Училищата в Атина остават затворени заради лошото време

Дани Тренчева

6,2 по Рихтер разтърси Крит, има предупреждение за цунами

Дани Тренчева

Украйна желае провеждането на преки преговори между Путин и Зеленски

Дани Тренчева

Leave a Comment