26.06.2022
Covid-19 Свят

ЕК разреши издаването на сертификати след антигенен тест

Европейската комисия съобщи, че от днес в ЕС става възможно издаването на COVID сертификати след извършване на антигенно изследване. С промяната ще бъде улеснено издаването на документи на хората, чието заразяване е установено само по този начин, пише БТА.

Комисията уточнява, че досега сертификати за заразени (и преболедували) се издаваха само при потвърждение на състоянието с PCR тест. Занапред данните от бързите антигенни изследвания ще бъдат приравнени с PCR, когато са направени в лаборатория и са от производител, включен в съответните списъци на ЕС, предава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Ще се признават със задна дата данните от антигенни изследвания, направени след 1 октомври миналата година. ЕК уточнява, че решението е свързано с оценката на учените и цели облекчаване на системата за изследвания, натоварена от повишения брой заразени заради разпространението на Омикрон. COVID сертификатите на ЕС са предназначени за пътувания в Общността и притежателите на валиден документ следва да не бъдат подлагани на допълнителни изисквания за преминаване на границите.

Related posts

Проф. Кантарджиев: Следващите две седмици ще са много тежки за българския народ

Дани Тренчева

1 235 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през последното денонощие

Дани Тренчева

Белгия въвежда четиридневна работна седмица

Дани Тренчева

Туристическият бизнес настоява за зелен сертификат за всички български граждани

Дани Тренчева

Бил Гейтс очаква след Омикрон коронавирусът да отслабне

Дани Тренчева

Наркоакция на Европол в няколко европейски страни

Дани Тренчева

Leave a Comment