13.04.2024
Covid-19 Свят

ЕК разреши издаването на сертификати след антигенен тест

Европейската комисия съобщи, че от днес в ЕС става възможно издаването на COVID сертификати след извършване на антигенно изследване. С промяната ще бъде улеснено издаването на документи на хората, чието заразяване е установено само по този начин, пише БТА.

Комисията уточнява, че досега сертификати за заразени (и преболедували) се издаваха само при потвърждение на състоянието с PCR тест. Занапред данните от бързите антигенни изследвания ще бъдат приравнени с PCR, когато са направени в лаборатория и са от производител, включен в съответните списъци на ЕС, предава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Ще се признават със задна дата данните от антигенни изследвания, направени след 1 октомври миналата година. ЕК уточнява, че решението е свързано с оценката на учените и цели облекчаване на системата за изследвания, натоварена от повишения брой заразени заради разпространението на Омикрон. COVID сертификатите на ЕС са предназначени за пътувания в Общността и притежателите на валиден документ следва да не бъдат подлагани на допълнителни изисквания за преминаване на границите.

Related posts

1 104 нови случая на коронавирусна инфекция са доказани у нас за последните 24 часа

Дани Тренчева

МВР и РЗИ със съвместни мерки за контрол на сертификатите за ваксиниране

Дани Тренчева

ЕС планира да наложи на Русия най-силните санкции, предприемани някога

Дани Тренчева

Северна Македония заличи български клубове

admin

Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

Дани Тренчева

2302 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа

Дани Тренчева

Leave a Comment