04.12.2022
Covid-19 Свят

ЕК разреши издаването на сертификати след антигенен тест

Европейската комисия съобщи, че от днес в ЕС става възможно издаването на COVID сертификати след извършване на антигенно изследване. С промяната ще бъде улеснено издаването на документи на хората, чието заразяване е установено само по този начин, пише БТА.

Комисията уточнява, че досега сертификати за заразени (и преболедували) се издаваха само при потвърждение на състоянието с PCR тест. Занапред данните от бързите антигенни изследвания ще бъдат приравнени с PCR, когато са направени в лаборатория и са от производител, включен в съответните списъци на ЕС, предава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Ще се признават със задна дата данните от антигенни изследвания, направени след 1 октомври миналата година. ЕК уточнява, че решението е свързано с оценката на учените и цели облекчаване на системата за изследвания, натоварена от повишения брой заразени заради разпространението на Омикрон. COVID сертификатите на ЕС са предназначени за пътувания в Общността и притежателите на валиден документ следва да не бъдат подлагани на допълнителни изисквания за преминаване на границите.

Related posts

Украйна временно забрани износа на газ от своята територия

Дани Тренчева

6761 са новите случаи на коронавирус, 116 души са починали

Дани Тренчева

Каква е разликата между ваксините срещу COVID-19?

Дани Тренчева

Кунчев обяви при какви условия ще се затягат COVID мерките на национално ниво

Дани Тренчева

Силвио Берлускони с булка по-млада от него с половин век

admin

52 случая на Омикрон потвърдени у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment