07.06.2023
Covid-19 Свят

ЕК разреши издаването на сертификати след антигенен тест

Европейската комисия съобщи, че от днес в ЕС става възможно издаването на COVID сертификати след извършване на антигенно изследване. С промяната ще бъде улеснено издаването на документи на хората, чието заразяване е установено само по този начин, пише БТА.

Комисията уточнява, че досега сертификати за заразени (и преболедували) се издаваха само при потвърждение на състоянието с PCR тест. Занапред данните от бързите антигенни изследвания ще бъдат приравнени с PCR, когато са направени в лаборатория и са от производител, включен в съответните списъци на ЕС, предава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Ще се признават със задна дата данните от антигенни изследвания, направени след 1 октомври миналата година. ЕК уточнява, че решението е свързано с оценката на учените и цели облекчаване на системата за изследвания, натоварена от повишения брой заразени заради разпространението на Омикрон. COVID сертификатите на ЕС са предназначени за пътувания в Общността и притежателите на валиден документ следва да не бъдат подлагани на допълнителни изисквания за преминаване на границите.

Related posts

Германия планира да прекрати повечето COVID ограничения

Дани Тренчева

Поставиха първите ваксини за деца в Кютендилско

Дани Тренчева

Над 120 хил. души в област Благоевград вече са ваксинирани срещу COVID – 19

Дани Тренчева

Чернобил продължава да бъде без електрозахранване

Дани Тренчева

Здравният министър: Ако броят на заразените се увеличава, ще има нови мерки

Дани Тренчева

1652 са новите случаи на Covid-19 у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment