14.04.2024
България Икономика

ЕК прогнозира ръст на БВП на България от 3,8%

Какво още се казва в есенната икономическа прогноза на Комисията за страната ни

Очаква се ръстът на БВП да достигне до 3.8 на сто през тази година, догодина до 4.1 на сто и през 2023-та да се стабилизира до 3.5 на сто. Това се казва в есенната икономическа прогноза на ЕК за страната ни, която беше оповестена днес.

Ниският процент на ваксинирани и високите цени на енергията са предизвикателство за възстановяването на България в краткосрочен план, допълват от Комисията.

Новото въвеждане на зеления сертификат за COVID-19 може да се окаже недостатъчно, за да ограничи разпространяването на заразата и нормализирането на ситуацията може да отнеме повече от необходимото, се казва в документа. 

В добавка, влиянието на по-високите цени на енергията върху инфлацията и консумацията може да се окаже по-сериозно от очакваното.

В прогнозата се казва още, че скорошното повишаване на енергийните цени и на цените на храните са на път да подкопаят покупателната способност на домакинствата с ниски доходи. 

Очаква се ръстът на БВП да достигне до 3.8 на сто през тази година, догодина до 4.1 на сто и през 2023-та да се стабилизира до 3.5 на сто.  

Инфлацията тази година ще се повиши до 2.4 на сто, догодина ще достигне 2.9 на сто и ще започне да спада през 2023-та година до 1.8 на сто.

Източник:БНР

Related posts

ВСС отложи дебата за освобождаването на Гешев – ще пише правила

Дани Тренчева

Учениците от 5-и до 12-и клас със зелен сертификат се връщат в клас без тестване

Дани Тренчева

Почитаме светеца, наричан защитник на апостолското учение

Европейски здравни агенции с призив българите да се имунизират срещу COVID-19

Дани Тренчева

НС преразпредели 1,2 млрд. лв. за пенсионерите и бизнеса

Дани Тренчева

Христо Иванов: Kоалицията трябва да излъчи обща кандидатура за управител на БНБ

Leave a Comment