23.07.2024
Свят

ЕК обсъжда координирано намаляване на акциза на горивата

На европейско ниво се обсъжда координирано намаляване на акциза на горивата от всички страни членки, заяви преди началото на правителственото заседание днес премиерът Кирил Петков.

Целта на тази мярка е да се постигне намаляване на крайната цена на горивата, което пък ще се отрази на драстично нарасналите разходи за транспорт. „Така ще покажем, че мислим за превозвачите и за икономиката“, посочи Петков.

Премиерът очерта още няколко мерки за овладяване на инфлацията, която е световен феномен. „Опитваме се да се справим съвместно с европейските ни партньори“, каза Петков.

По думите му Европейската комисия е приела да дискутира българското предложение за съвместно закупуване на природен газ от 27-те страни членки чрез един преговорен екип. По този начин ще бъде постигната по-ниска цена.

„Ако може да постигнем цена до 50 евро на мегаватчас на газа за цялата европейска общност, то това ще отрази и на цената на тока“, посочи премиерът.

Друга мярка е засилване на  диалога с доставчиците на втечнен газ като алтернатива. Както и запълване на газохранилището до 90% преди следващия отоплителен сезон.

„Наред с това удължаваме действието на програмите за помощи и компенсации във връзка с цените“, каза Петков. За пример той даде завишаването на тавана на компенсациите за небитовите потребители на електроенергия през април от 250 на 300 мегаватчаса, за което ще бъдат осигурени допълнително 738 млн. лв.

Днес следобед енергийната комисия в парламента е поканила за изслушване за цените на природния газ, електроенергията и топлоенергията Станислав Тодоров – председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Related posts

Европейският съд реши да се признават децата от еднополови съюзи

Дани Тренчева

Силно земетресение в Гърция, усетено е в Северна Македония и Югозападна България

Дани Тренчева

Редица градове в Европа отмениха новогодишните си тържества заради пандемията

Дани Тренчева

Приключи изборният ден зад граница

Дани Тренчева

Силен трус с магнитуд 6,6 по Рихтер е отчетен в Тихия океан

Дани Тренчева

Володимир Зеленски благодари на България

admin

Leave a Comment