29.03.2024
Свят

ЕК дава рекордните 70 000 карти за пътуване на млади европейци

Днес, в Страсбург на обща пресконференция с председателя на Комисията по образование и култура в Европейския парламент Сабине Верхайен българският еврокомисар Мария Габриел сподели новостите по програма DiscoverEU за 2022г. 

DiscoverEU предоставя възможност на младежите от държавите членки на Европейския съюз да пътуват безплатно в Европа, да изследват нейното разнообразие, да изучават европейското културно наследство и история, и да се свържат с хора от целия континент.

„Имаме добра новина за 18-годишните в Европа. До този момент от съществуването на програмата са кандидатствали 600000 младежи и са получили карти за пътуване 130000. През 2022г. увеличаваме броя на безплатните карти за пътуване и ще дадем възможност на 70000 младежи да придобият опит, умения и достъп до нови култури“, заяви Мария Габриел. 

Комисар Габриел уточни, че са предвидени две покани за представяне на кандидатури – едната през април, а другата – през октомври, като при всеки кръг на кандидатстване ще се предоставят по 35000 билета. Новост е присъединяването на шест нови държави към DiscoverEU. Това са Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Сърбия, Северна Македония и Турция. Младежите от тези държави ще могат да представят кандидатури през април, а младите хора, получили карти за пътуване, ще могат да пътуват и до тези държави.

Освен това младежите получили билет за пътуване ще имат право и на карта за отстъпки в местата за настаняване, за културни дейности, публичен транспорт. С цел споделяне на опит между участниците в инициативата, през март стартира платформа „Срещи“ на Европейския младежки портал, които ще бъдат организирани от националните агенции по програма „Еразъм +“.

„Пътуването е ценен опит, който помага на младите хора да развият важни житейски умения. Новата програма е за всички, включително за младежите в селските и отдалечените райони, и за тези с по-малко възможности. Пожелавам на всички участници успех. И нека, благодарение на тях и след години, да говорим за „поколението DiscoverEU“ като общност на ценности, уважение към културата в Европа, и стремеж за отвореност към нови приятелства и обогатяващ опит“, заключи Мария Габриел.

Източник: NOVA

Related posts

Великобритания одобри първа в света лекарството срещу COVID-19 на Merck

Дани Тренчева

Земетресение на гръцкия остров Евбея

admin

Газът в Европа поевтинява с близо 28% към 155 евро за мегаватчас

Дани Тренчева

Pfizer: Хапчето Paxlovid намалява смъртността от COVID-19 с 89%

Дани Тренчева

Продължават мирните преговори между Русия и Украйна за прекратяване на войната

Дани Тренчева

Утвърдиха оставката на Зоран Заев в парламента на РС Македония

Дани Тренчева

Leave a Comment