27.03.2023
Covid-19 Свят

ЕК: Ваксинационната кампания в ЕС е успех, осигурени са допълнителни дози

Говорител на комисията посочи, че 70% от пълнолетните европейци са имунизирани

Кампанията за ваксиниране против COVID-19 в ЕС е успех, заяви днес говорител на Европейската комисия. Той добави, че ЕК осигурява договори за доставка на допълнителни дози ваксина.

Поставихме си за цел до лятото на тази година 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани и успяхме, посочи говорителят. Той допълни, че ЕК е сключила нов договор за доставка от Pfizer на над един милиард дози ваксина и преговаря за сходно споразумение с Moderna.

Говорителят уточни, че тези количества ще бъдат осигурени за поставяне на допълнителни дози на вече ваксинираните. По неговите думи държавите от ЕС сами преценяват дали и на кои групи от населението да предложат реимунизация.

Според говорителя страните от ЕС следва да прилагат препоръките на Европейската агенция по лекарствата, която вече се произнесе за подсилващите дози с ваксините на Pfizer и Moderna. Ваксините са сигурни, това беше основното изискване към тези препарати, посочи той. Говорителят поясни, че препоръката на ЕК за свободното движение, с която държавите в ЕС са се съгласили, предвижда на ваксинираните и преболедувалите да не бъдат налагани ограничения.

Говорителят заяви това в отговор на въпрос, свързан с готовността на Италия да въведе карантина за пристигащи от България и Румъния, независимо дали имат сертификат за имунизация, заради високото разпространение на заразата в тези две страни. По неговите думи правилата на ЕС предвиждат възможност за поставяне под карантина на притежателите на сертификат за отрицателна проба от изследване, ако пристигат от опасни от епидемична гледна точка райони.

Източник: БТА

Related posts

Затягат контрола по пътищата в Гърция

admin

1 720 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа

6007 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Област Благоевград навлезе в тъмночервената зона

Дани Тренчева

ЕК приветства политическото споразумение за роумингa

Дани Тренчева

Витанов: В края на вълната от Омикрон у нас ще има 1 милион заразени и над 33 000 смъртни случая

Дани Тренчева

Leave a Comment