30.09.2022
Covid-19 Свят

ЕК: Ваксинационната кампания в ЕС е успех, осигурени са допълнителни дози

Говорител на комисията посочи, че 70% от пълнолетните европейци са имунизирани

Кампанията за ваксиниране против COVID-19 в ЕС е успех, заяви днес говорител на Европейската комисия. Той добави, че ЕК осигурява договори за доставка на допълнителни дози ваксина.

Поставихме си за цел до лятото на тази година 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани и успяхме, посочи говорителят. Той допълни, че ЕК е сключила нов договор за доставка от Pfizer на над един милиард дози ваксина и преговаря за сходно споразумение с Moderna.

Говорителят уточни, че тези количества ще бъдат осигурени за поставяне на допълнителни дози на вече ваксинираните. По неговите думи държавите от ЕС сами преценяват дали и на кои групи от населението да предложат реимунизация.

Според говорителя страните от ЕС следва да прилагат препоръките на Европейската агенция по лекарствата, която вече се произнесе за подсилващите дози с ваксините на Pfizer и Moderna. Ваксините са сигурни, това беше основното изискване към тези препарати, посочи той. Говорителят поясни, че препоръката на ЕК за свободното движение, с която държавите в ЕС са се съгласили, предвижда на ваксинираните и преболедувалите да не бъдат налагани ограничения.

Говорителят заяви това в отговор на въпрос, свързан с готовността на Италия да въведе карантина за пристигащи от България и Румъния, независимо дали имат сертификат за имунизация, заради високото разпространение на заразата в тези две страни. По неговите думи правилата на ЕС предвиждат възможност за поставяне под карантина на притежателите на сертификат за отрицателна проба от изследване, ако пристигат от опасни от епидемична гледна точка райони.

Източник: БТА

Related posts

Протести в Букурещ срещу зеления сертификат

Дани Тренчева

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас са 883

admin

СЗО: Какво е постковид и състояние и какви са неговите симптоми

Дани Тренчева

От сертификат до пълен локдаун – какви ограничения влизат в сила в Европа

Дани Тренчева

Лятната ковидна вълна започна да покосява медиците на първа линия в МБАЛ – Благоевград

admin

МОН обяви каква част от учителите и учениците са ваксинирани

Дани Тренчева

Leave a Comment