04.12.2022
България Икономика

Експерт каза докога ще плащаме високи сметки за ток

Скъпият ток засегна  домакинствата, но и редица общини у нас. В някои села и градове вече въвеждат режим на уличното осветление. Според енергийния експерт Иван Хиновски има стъпки, които могат да се направят срещу това, но до голяма степен те са в конфликт с европейските правила.

„Обсъждали сме между експерти варианта да се разшири регулираният пазар – с болници, общини, градски транспорт. Трябва с аргументирана молба-обосновка до ЕК да се каже, че те са пред фалит”, коментира Хиновски.

Досега никоя друга европейска страна не е направила това. Въпреки че очаква негативен отговор при такава молба, той все пак смята, че трябва да се опита.

„В сегашната криза много страни са на ръба. Това е антипазарна политика, но има изключителни обстоятелства”, коментира Хиновски.

Той коментира, че в момента България и Унгария са единствените страни с регулирани пазари. „Знаете ли какъв шанс имаме с това, че забавихме реформата? Трябваше от 2022 година да имаме освободен пазар, тоест и бита да плаща такива сметки”, коментира Хиновски. Той посъветва правителството да се опита да разшири регулирания пазар с публични абонати.

Според Хиновски няма опасност Русия да ни спре доставките на газ заради напрежението около Украйна.

„Каква логика има един продавач да спре да си продава стоката”, коментира Хиновски. Той изрази убеждение, че газът няма да бъде спрян.

Източник: NOVA

Related posts

Христо Иванов: Kоалицията трябва да излъчи обща кандидатура за управител на БНБ

Възстановяват плановия прием в болниците

Дани Тренчева

Бориславова: Човек от списъка на Петков организира протести

Дани Тренчева

Гьоков: Нямам напрежение кой ще е следващият социален министър

admin

„Възраждане“: Кога Нинова ще подаде оставка, а БСП ще напусне управлението?

Без холограмен стикер на дипломите за висше образование

admin

Leave a Comment