25.06.2024
България Икономика

Експерт каза докога ще плащаме високи сметки за ток

Скъпият ток засегна  домакинствата, но и редица общини у нас. В някои села и градове вече въвеждат режим на уличното осветление. Според енергийния експерт Иван Хиновски има стъпки, които могат да се направят срещу това, но до голяма степен те са в конфликт с европейските правила.

„Обсъждали сме между експерти варианта да се разшири регулираният пазар – с болници, общини, градски транспорт. Трябва с аргументирана молба-обосновка до ЕК да се каже, че те са пред фалит”, коментира Хиновски.

Досега никоя друга европейска страна не е направила това. Въпреки че очаква негативен отговор при такава молба, той все пак смята, че трябва да се опита.

„В сегашната криза много страни са на ръба. Това е антипазарна политика, но има изключителни обстоятелства”, коментира Хиновски.

Той коментира, че в момента България и Унгария са единствените страни с регулирани пазари. „Знаете ли какъв шанс имаме с това, че забавихме реформата? Трябваше от 2022 година да имаме освободен пазар, тоест и бита да плаща такива сметки”, коментира Хиновски. Той посъветва правителството да се опита да разшири регулирания пазар с публични абонати.

Според Хиновски няма опасност Русия да ни спре доставките на газ заради напрежението около Украйна.

„Каква логика има един продавач да спре да си продава стоката”, коментира Хиновски. Той изрази убеждение, че газът няма да бъде спрян.

Източник: NOVA

Related posts

Правителството назначи още шестима областни управители

admin

С трактори и жива верига производители на плодове и зеленчуци затвориха пътя Пловдив-Карлово

admin

Депутатите гласуват за колко време замразяват тарифите на тока, парното и водата

Дани Тренчева

Гешев иска имунитета на депутата от ПП Рена Стефанова, блъснала жена на зебра

6 278 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през изминалото денонощие

Дани Тренчева

„Български пощи“ възобновяват приемането и изплащането на вътрешните парични преводи

Leave a Comment