20.07.2024
България

Експерти: Имотите ще продължат да поскъпват и през тази година

Имотите ще продължат да поскъпват и през тази година, но пазарът върви към балон. Това предупреждават експерти след като през миналата година беше отчетен рекорден ръст в цените на жилищата въпреки пандемията. Ще се стигне ли до прегряване и спад на цените и кога е най-подходящият момент да купим апартамент – отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна” по NOVA.

Интересът към жилища, които са ново строителство, се запази и през миналата година. Ръстът на цените от 15%, който имотният пазар в София достигна през 2021 г., е най-големият от 2008 г. насам след икономическата криза, отчитат брокерите. По всичко личи, че броят на сделките и цените на жилищата ще продължат да растат и през следващите месеци, поне в големите градове.

Факторите за това са инфлацията, ниските лихви по кредитите, както и спестените пари на потребителите и желанието им да ги вложат в сигурна инвестиция. Според експерти обаче с продължаващите ръстове от над 10% пазарът върви към балон и връщане на ситуацията от преди 14 години.

Още в началото на пандемията Александра Дянкова решава да инвестира в собствено жилище. Търси двустаен апартамент, ново строителство, в централните или южните квартали на София. През последните месеци обаче дълго отлаганата покупка става все по-наложителна, за да не изяде инфлацията спестяванията й.

„Левът се обезценява с всеки изминал ден. Предпочитам да вложа спестените си пари в нещо сигурно, а какво по-сигурно от недвижими имоти? Може би закъснях – трябваше да купя апартамента миналата или по-миналата година, когато цените не бяха все още толкова нагоре. Цените на строителните материали поскъпват всеки ден, логично е и жилищата да поскъпват – затова бих се ориентирала към изгодна сделка още сега – възможно най-скоро”, казва тя.

Подходящ момент ли са следващите месеци Александра да закупи ново жилище – коментират експертите на имотния пазар. През миналата година пазарът на жилища достига нови ръстове.

„В Бургас например имаме 38% ръст на сделките, което е изключително сериозен ръст. Има изключително голямо търсене. В София имаме 31% ръст на сделките спрямо миналата година, имаме и ръст на сделките спрямо 2019 г., която беше най-силната година откъм брой сделки от началото на кризата”, посочва Гepгaнa Бaxчeивaнoвa, която е изпълнителен директор на компания за недвижими имоти.

Related posts

Майка е убила бебето си в плевенското с. Лазарово

Дани Тренчева

Главният прокурор сезира Конституционния съд

admin

Изтеглиха първите печеливши от играта смарт часовник срещу ваксина

Дани Тренчева

Депутатите гледат на второ четене Закона за енергетиката

Дани Тренчева

МОН: Срочните оценки да се оформят присъствено

Дани Тренчева

Прогноза за времето – 15 декември 2021

Дани Тренчева

Leave a Comment