30.06.2022
Свят

Европейските ядрени регулатори с призив токът в Чернобилската АЕЦ да бъде възобновен незабавно 

Пълната загуба на електрическо захранване на площадката на ЧАЕЦ, докладвано на 9 март 2022 г., представлява развитие, което предизвиква значителна загриженост. ENSREG подчертава първоначалното изявление на МААЕ, че това развитие нарушава ключовия стълб за безопасност относно осигуряването на непрекъснато електрическо захранване и се съгласява с МААЕ, че няма критично влияние върху безопасността към настоящия момент.

ENSREG настоява електрическото захранване на съоръженията в забранената зона на ЧАЕЦ да бъде възстановено незабавно. Също така повтаря своя призив за незабавно възстановяване на контрола на украинския регулатор върху всички ядрени съоръжения и материали.

ENSREG отбелязва заключенията от документа на WENRA/HERCA относно последствията от ядрена авария, публикуван на 9 март 2022 г., и приветства ангажираността на двете организации за бързо предприемане на действия за оценка на риска и за съдействие за координирано аварийно реагиране на Европейско ниво.

ENSREG ще продължи да следи отблизо ситуацията и да работи в тясна връзка с партньори за усъвършенстване на оценката на риска. За тази цел ENSREG е постигнала съгласие, че ще използва постоянна техническа група за оценка на всяка нова информация относно ситуацията в Украйна, което да даде възможност за последващи срещи на ENSREG в зависимост от развитието на ситуацията.“

Related posts

U.S. vs China Trade Wars: Qualcomm Scraps $44 Billion NXP Deal After China Inaction

admin

„Продължаваме промяната“ печели парламентарния вот и в САЩ

Дани Тренчева

Броят на заразените с коронавирус бележи значителен ръст в целия свят

Дани Тренчева

Фон дер Лайен призова за ускорена ваксинация заради новата COVID вълна

Дани Тренчева

Руска компания е подала документи за регистрация на лекарство срещу COVID-19

Дани Тренчева

СЗО: Не са известни смъртни случаи от Омикрон

Дани Тренчева

Leave a Comment