03.12.2023
Свят

Европейските ядрени регулатори с призив токът в Чернобилската АЕЦ да бъде възобновен незабавно 

Пълната загуба на електрическо захранване на площадката на ЧАЕЦ, докладвано на 9 март 2022 г., представлява развитие, което предизвиква значителна загриженост. ENSREG подчертава първоначалното изявление на МААЕ, че това развитие нарушава ключовия стълб за безопасност относно осигуряването на непрекъснато електрическо захранване и се съгласява с МААЕ, че няма критично влияние върху безопасността към настоящия момент.

ENSREG настоява електрическото захранване на съоръженията в забранената зона на ЧАЕЦ да бъде възстановено незабавно. Също така повтаря своя призив за незабавно възстановяване на контрола на украинския регулатор върху всички ядрени съоръжения и материали.

ENSREG отбелязва заключенията от документа на WENRA/HERCA относно последствията от ядрена авария, публикуван на 9 март 2022 г., и приветства ангажираността на двете организации за бързо предприемане на действия за оценка на риска и за съдействие за координирано аварийно реагиране на Европейско ниво.

ENSREG ще продължи да следи отблизо ситуацията и да работи в тясна връзка с партньори за усъвършенстване на оценката на риска. За тази цел ENSREG е постигнала съгласие, че ще използва постоянна техническа група за оценка на всяка нова информация относно ситуацията в Украйна, което да даде възможност за последващи срещи на ENSREG в зависимост от развитието на ситуацията.“

Related posts

Европейският съд реши да се признават децата от еднополови съюзи

Дани Тренчева

Затягат ограниченията за неваксинирани във Франция

Дани Тренчева

Отбелязваме Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените

Дани Тренчева

Тридневен траур в Сърбия след стрелбата в училище с 9 жертви

admin

Пенсионерка в Румъния се обади 11 000 пъти за една година на телефон 112

admin

( ВИДЕО) Бременна жена и бебето ѝ загинаха след бомбардирането на родилно в Мариупол

Дани Тренчева

Leave a Comment