28.03.2024
България

Държавният глава Румен Радев даде началото на деветнадесетото издание на „Българската Коледа“

Години наред „Българската Коледа“ допринася за утвърждаване на дарителските традиции в страната и е доказателство, че можем да бъдем обединени и да живеем в хуманно общество. Дава ни надежда, че заедно можем да направим така, че България да има едно по-добро бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев в детското отделение на Клиниката по очни болести към Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“ в София. В присъствието на лекари, деца и родители държавният глава обяви старта на деветнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа”, която се провежда под негов патронаж. Президентът беше придружаван от неговата съпруга  Десислава Радева.  

Държавният глава подчерта, че с подкрепата на цялото ни общество, с усилията на лекарите и със своята прозрачност и ефективност, „Българската Коледа“ се е превърнала в кауза, която се ползва с огромна обществена подкрепа и доверие. Благотворителната инициатива изостря и общественото внимание към проблемите и политиките към детското здравеопазване в страната.

„Благодаря ви за всеотдайността и грижите към малките пациенти, за високия професионализъм и волята, която проявявате всеки ден във вашата трудна и изключително благородна професия“, обърна се президентът Радев към присъстващите лекари.

Кампанията, която ще продължи през цялата следваща година е под наслов „Дари надежда на дете в беда“. Президентът посочи, че новото издание на инициативата е в подкрепа на децата, които се нуждаят от спешна помощ и интензивно лечение. Основната цел на „Българската Коледа“ кампания 2021/2022 е да подпомогне подобряването на диагностично–лечебния процес с осигуряването на медицинска апаратура за детски клиники и отделения в цялата страна. Това ще разшири и възможностите на лекарите в България да прилагат съвременни методи на лечение.

Благодарение на проявената съпричастност на хиляди добродетелни българиосемнадесетото издание на „Българската Коледа“, посветена на децата с тежки хронични заболявания, разполага с бюджет от 1 850 000 лв.  Подпомогнати са 500 деца за осъществяване на диагностика, лечение и рехабилитация. В процес на доставка е медицинска апаратура за 27 лечебни заведения от цялата страна. „Особено сме доволни, че успяхме да осигурим съвременен високотехнологичен апарат – “RED Digital Cаmera”, специално за детското отделение на Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Александровска“, подчерта президентът Радев. Държавният глава изрази надежда, че благодарение на усилията на лекарите и на високотехнологичната апаратура все по-малко деца ще бъдат изложени на риск от ретинопатология, усложнения на по-късен етап от развитието и възможна загуба на зрение.

Президентът и неговата съпруга разговаряха с ръководството на УМБАЛ „Александровска“. В срещата участваха директорът на болницата д-р Атанас Атанасов,  доц. д-р  Александър Оскар – началник на Клиниката по очни болести, доц. д-р Галина Димитрова – ръководител на Детско очно отделение и проф. д-р Ива Петкова. В рамките на срещата представителите на ръководството на лечебното заведение споделиха големия интерес на млади лекари към специализация в болницата. Сред акцентите в разговора между държавния глава и медицинските специалисти бе и необходимостта от подобряването на материалната база на болницата и на отделните клиники в нея. 

Related posts

Почитаме Свети Герасим Йордански

Дани Тренчева

513 нови случаи на коронавирус у нас за последното денонощие

admin

„Автомагистрали“ има трима нови шефове

КЕВР започва проверка на сключени сделки на газовия пазар

Дани Тренчева

Наследниците на починалия литовски бизнесмен Денис Ершов съдят България за 1 млрд. евро

admin

Кунчев обяви при какви условия ще се затягат COVID мерките на национално ниво

Дани Тренчева

Leave a Comment