29.03.2024
България

Държавата предлага още мерки заради високите цени на тока

Държавата предлага още мерки заради високите цени на тока. Това стана ясно по време на брифинг в Министерството на енергетиката. По думите на министър Александър Николов всички предложения подлежат на обсъждане в Министерския съвет, както и на допълнителни дискусии по темата.

„Срокът за компенсации се удължава от декември до края на първото тримесечие на 2022 г. Целта е да обхванем най-тежкия период, който предстои, с най-висока консумация на енергийни ресурси”, заяви Николов.

„Компенсациите от месец декември нататък ще се изчисляват спрямо реална борсова цена от „ден напред“ за месец юли. Това ще рече 185,59 лв. на мегаватчас. Това е базата, от която се тръгва”, съобщи още той. Ползвателите с договори под тази цена няма да бъдат компенсирани. Компенсациите на тази база ще надхвърлят 900 милиона лева.

В предложенията ще бъдат включени и потребителите на природен газ на регулирания пазар. „Ще предложим фиксирана схема на мегават час за разходите за ресурс. Това ще доведе до смекчаване на натиска за потенциално повишаване на цените на топлоенергия към крайните потребители. За това са предвидени около 200 млн.лв.”, съобщи Александър Николов.

По думите му в рамките на следващите 4 месеца ресурсът, който ще бъде отделен, се очаква да надхвърли 1,5 млрд. лева.

„В цяла Европа има криза с цените на тока. България продължава и ще става все по-устойчив член на ЕС, което означава, че няма как у нас да поддържаме много ниски цени”, заяви министърът на енергетиката.

„С всички замесени контрагенти обсъждаме средносрочни и дългосрочни мерки, които да доведат до значително по-висока степен на прозрачност и предвидимост както за производителите, така и за потребителите”, посочи още той.

„Немислимо е системният регулатор, както и ЕРП-тата да търгуват и закупуват технологичните си разходи ден напред. Ще бъдат предприети инициативи, така че тези разходи да са съобразени с КЕВР и да има дългосрочни договори, които ще се случват прозрачно”, добави Николов.

Той беше категоричен, че тези технологични разходи няма да бъдат под шапката на търговски дружества.

Министърът на енергетиката съобщи още, че от догодина у нас ще има завод за производство на соларни панели. „Инвестицията ще надхвърли 150 млн. евро. Целта е от догодина у нас да се произвеждат панели с капацитет от минимум 1 гигават, като това по възможност ще бъде бързо разширено”, посочи той.

По думите му се проучват и възможности за съхранение на електроенергия, както и партньорства за бърза реализация на проекти, свързани с т.нар. „умни мрежи”.

Източник: NOVA

Related posts

Прокуратурата възложи проверка на базата в Бояна

Дани Тренчева

Полиция открила трупа на Ангел Христов посред нощ в катафалка до гробищата

admin

Социолог: Над 50% от българите смятат, че ще правителството няма да изкара мандата

Черна статистика

admin

Ще продължат ли валежите и гръмотевиците днес?

admin

Православната църква почита Св. Ефрем

Дани Тренчева

Leave a Comment