16.06.2024
България

Дъжд и облаци в Западна и Централна България! Какво време ни очаква до края ноември?

Средиземноморски циклон преминава над България със силен вятър и есенни валежи. Междувременно започва захлаждане, заради нахлуващ от Северозапад по-студен въздух, предава NOVA.

В понеделник до обяд ще продължи да вали на много места в Западна и Централна България. След това до вечерта на Запад облаците ще се разкъсват, а валежите ще се изнесат на юг и на изток. По планините валежите ще са през целия ден, като по най-високите масиви ще вали сняг. Денят ще е ветровит – очакват се по-силни студени пориви в Дунавската равнина, на изток – все още топъл вятър от Югозапад. Така дневните температури отново ще са в широк диапазон – от 10-12 градуса на Северозапад до около и малко над 20 на Югоизток.

Във вторник сутринта облачността ще е минимална, но и температурите ще са ниски – между 0 и 5 градуса. Ще има предпоставки за мъгли в ниската част на страната, с по-голяма вероятност в западната половина. През деня обаче ще започне ново заоблачаване и през нощта и в сряда ще вали.

В четвъртък ще има все още оскъдни превалявания в Южна България, най-вече в планините, но облаците ще са с чести разкъсвания. До края на седмицата ще е студено и мъгливо сутрин, а следобед ще се показва слънцето.

Времето ще остане неустойчиво и в първата непълна седмица на декември. В периода 27-28 ноември метеорологичните модели допускат по-сериозно нахлуване на студ над България. Ако това се оправдае, преобладаващите валежи ще са от дъжд, но можем да очакваме първия сняг в Предбалкана и някои по-високи полета на Западна България. Динамика в атмосферата ще има и на границата на двата месеца – 30 ноември-1 декември, когато отново ще има повишена вероятност от валежи.

Related posts

Времето ни готви нова порция изненади

Дани Тренчева

5 023 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

Валежи и гръмотевици се очакват в близките часове

admin

Петков за Гешев: Явно декларацията не му харесва, но промяната идва

Дани Тренчева

Йорданка Фандъкова: Трябва да спре тази война по пътищата, нужна е война срещу високата скорост

admin

Прокуратурата проверява използван ли е софтуер за незаконно подслушване в държавни структури

Дани Тренчева

Leave a Comment