25.04.2024
България Икономика

До 10% ръст в цените на храните до края на годината

Масово в личния си опит хората усещат повишение на цените – 97% от анкетираните на възраст от 18 до 64 години са усетили поскъпването, най-много при храните, горивата и разходите за отопление.

Масови са притесненията, че цените ще продължат да растат. При значително повишение на цените 78% от участвалите в допитването ще ограничат потреблението си от стоки, които не са от първа необходимост, ще купуват по-малки количества или ще отложат по-големи покупки.

Допитването е на консултантска фирма.

До 10 процента ръст в цените на храните до края на годината, прогнозират експерти. Тенденцията на значително поскъпване през последните месеци обаче се забавя заради свитото потребление и конкурентния пазар.

Като неблагоприятен фактор на пазара действат високите цени на тока и горивата.

Потребителите изчисляват ефекта от поскъпването на храните върху домакинските бюджети средно между 20 и 25 процента през последната година:

– Всичко от първа необходимост поскъпна, от хляба до олиото. И общо взето, защото и двамата сме пенсионери ползваме промоциите на големите вериги;

– Купувам, което ми е вкусно, ако е скъпо, ми това е положението.

Усещането на потребителите за поскъпването на храните значително се разминава с експертния анализ, който сочи най-голям ръст през последната година за олиото с 32 процента и птичето месо с 20 на сто. Сиренето е поскъпнало с 12 процента, а кашкавалът с 10, казва Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата:

„Към 1 ноември сме давали миналата година 74 лева на тези 27 продукта, закупени по единица. Т.е. кило захар, кило брашно, кило олио, кило месо, а към момента даваме 80 лева, тоест имаме 8 лева разлика в потребителската кошница“.

Източник: БНР

Related posts

Честваме 150 години от рождението на Гоце Делчев

Дани Тренчева

Соня Момчилова е новият председател на СЕМ

admin

Минималната заплата скача до 700 лв. през 2022 г.

Дани Тренчева

Кметът на Пловдив подава оставка като член на ГЕРБ

admin

Депутати коментират предложение за изслушване на Володимир Зеленски в българския парламент

admin

Полицаи и пожарникари излизат на протести в страната

Дани Тренчева

Leave a Comment