31.01.2023
Covid-19 България

Доц. Гломб: Делта и Омикрон може да циркулират едновременно у нас

„В страни с ниско имунизационно покритие и броят на преболедувалите не е толкова висок, се предполага, че се получи коциркулация на Делта и Омикрон“. Това заяви вирусологът доц. Любомира Николаева – Гломб за „Твоят ден“.

По думите й ваксината намалява срока на заразност на един инфектиран. „Омикрон успешно преодолява имунната защита от инфекция и ваксинация. Бустерната доза обаче възвръща спомена на организма към инфекцията. Един месец след нея хората са над 90% защитени от Омикрон. Трябва да се намали периода за поставяне на трета доза и е въпрос на време това да се случи. Редица страни вече съкратиха срока на три месеца след втората. За това време организмът има създаден стабилен имунитет“, обясни тя. И допълни, че от 30 до 70% рискът от тежко заболяване при Омикрон намалява, но заразността е до 5 пъти по-голяма от Делта варианта.

„Очаквам тежка вълна от Омикрон. Може би той е вече тук, но е дълбоко скрит при хора с малко контакти. Ще го забележим по увеличението на броя позитивни проби“, посочи вирусологът. И разкри, че към момента всички проби, пристигнали до 9 декември, са секвенирани.

„За две-три седмици новият вариант става доминантен. За 2-3 дни удвоява броя на случаите, според данните от Италия, Великобритания Южна Африка и Франция. Ще имаме един високо заразен вариант с тежко протичане и един още по-заразен, при който потенциала да зарази белия дроб е малко по-нисък“, сподели доц. Гломб.

Related posts

Петков обяви кога отпадат зелените сертификати у нас

Дани Тренчева

Министър Божанов: Есента отпадат сините талони и гражданската отговорност

2 379 са новите случаи на коронавирусна инфекция, потвърдени у нас през изминалите 24 часа

Дани Тренчева

Откриха кокаин в заведение близо до училище във Варна

admin

ГДБОП арестува младеж заради Фейсбук коментари за трагедията на АМ „Струма“

Дани Тренчева

МЗ: С хронични и автоимунни заболявания може да се ваксинирате срещу COVID-19

Дани Тренчева

Leave a Comment