18.06.2024
Covid-19 Свят

Достъпен е европейският COVID сертификат за преболедуване с антигенен тест

На 22 февруари т.г. Европейската комисия прие делегиран акт, който позволява издаването на сертификати за преболедуване въз основа на положителен резултат от бърз антигенен тест.

Тази възможност е предвидена включително за лица, тествани на или след 1 октомври 2021 г., при условие че използваният бърз антигенен тест е включен в общия списък на ЕС за антигенни тестове за COVID-19.

Валидността на европейските цифрови COVID сертификати за преболедуване е от 11-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или бърз антигенен тест за COVID-19. Тези сертификати могат да се използват при пътуване в ЕС. Това съобщиха от Здравното ни министерство. 

Припомняме, че преди приемането на делегирания акт документът за преболедуване на COVID-19, доказано с бърз антигенен тест, се използваше единствено на територията на отделни държави, с решение на националните здравни власти.

Всички лица, преболедували, доказано с бърз антигенен тест, изследвани на или след 1 октомври 2021 г., вече могат да изтеглят от www.his.bg (НЗИС) своя Европейски цифров COVID сертификат.

За целите на националния здравен контрол, сертификатът за преболедуване може да се използва на територията на България от 11- тия до 365-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или бърз антигенен тест за COVID-19.

Related posts

Нов закон разрешава добавянето на насекоми в храните

admin

Злато, алуминий, газ – с рекорден скок в цените заради Украйна

Дани Тренчева

Русия: Чуждите държави искат да ни принудят да обявим изкуствен фалит

Дани Тренчева

Русия: Изпращането на международни миротворци в Украйна би било „много безразсъдно“

2854 са новозаразените с коронавирусна инфекция у нас

Дани Тренчева

Украински власти: 21 убити в Суми, включително 2 деца

Дани Тренчева

Leave a Comment