25.04.2024
Covid-19

Дори лекото преболедуване на COVID влошава паметта и концентрацията

Хората , прекарали леко коронавирус, които са нямали другите чести симптоми на продължително боледуване, също проявяват влошаване на вниманието и паметта. Това се случва между шест до девет месеца след като са се заразили, съобщи Ройтерс, позовавайки се на британски учени.

Сред когнитивните проблеми са нивата на концентрация, забравяне, умора. Те са характерни за продължителния COVID.

Участниците в изследването са дали положителен резултат на тест за новия вариант на коронавирус, но не са имали други обичайни симптоми на продължителен COVID. Те са правили упражнения за тестване на паметта и когнитивните способности.

Изследователите от Оксфордския университет са установили, че участниците значително по-лошо си спомняли лични преживявания, наричани епизодична памет, до шест месеца след като са се заразили. Те също показали по-голямо намаляване на способността да внимават продължително в сравнение с хора, които не са се заразявали. Това траело до 9 месеца.

„Изненадващото е, че макар и участниците вече да не усещаха други симптоми, когато ги тествахме, те показваха влошено внимание и памет – каза д-р Сидзиа Чжао от катедрата по експериментална психология в Оксфордския университет и допълни: „Резултатите ни разкриват, че хората месеци наред могат да имат хронични когнитивни затруднения“.

С времето участниците са показали възстановяване на епизодичната памет и вниманието, съответно след шест и девет месеца. Те

В изследването са участвали 136 души. Броят им е малък и изследването не е рандомизирано, изтъква Стивън Бърджес от Кембриджския университет. Въпреки това разликите с незаразяваните според него са „удивителни“.

Източник: БТА

Related posts

9 996 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас за последните 24 часа

Дани Тренчева

COVID-19: Спад на четвъртата вълна или затишие пред пета

Дани Тренчева

Редица градове в Европа отмениха новогодишните си тържества заради пандемията

Дани Тренчева

Кацаров: Другата седмица можем да върнем децата в училище

Дани Тренчева

Майки внесоха жалба в съда срещу онлайн обучението

Дани Тренчева

Австрия въвежда национална лотария за ваксинирани

Дани Тренчева

Leave a Comment