25.09.2023
България Култура и изкуство

Днес почитаме Възвесение Господне! Честит Спасовден!

На 40-ия ден след Възкресение Христово – Великден, Българската православна църква почита църковния празник Възнесение Господне, наричан още Спасовден.

Според Новия завет, 40 дни след възкресението си, Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек.

Четиридесет дни след Възкресението Господ Исус многократно се явявал на учениците си. Той им разяснявал Светото писание, потвърждавал обещанието си за идването на Утешителя Дух Свети. Всички ученици се убедили, че Исус наистина е възкръснал. На четиридесетия ден от Възкресението, Исус им се явил за последен път, беседвал с тях и ги извел от града на Елеонската планина, която е на около два километра от Йерусалим. Като се изкачили на планината, Христос вдигнал ръце да ги благослови. Още докато ги благославял, се отделил от земята и, подет от облак, се издигнал бавно към небето при своя небесен Отец. Апостолите се поклонили на Възнасящия се Господ и не могли да откъснат поглед от чудната гледка.

В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях – Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според поверието, на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.

Според българските народни вярвания, на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника болни и недъгави хора отиват да преспят на росеновите ливади.

Народните вярвания гласят още, че ако на Спасовден вали дъжд – годината ще е богата, а реколтата – обилна.

На Спасовден имен ден празнуват: Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска. Денят е и празник на хлебари и сладкари.

Related posts

КПКОНПИ глобява с 5000 лв. шефа на КРС, трябва да върне още 70 000 лв.

Дани Тренчева

Взети са ДНК проби от близките на загиналите на магистрала „Струма“

Дани Тренчева

БНБ пуска сребърна възпоменателна монета

admin

АГРЕСИЯ МЕЖДУ ДЕЦА: 12-годишен би свой съученик и засне побоя (ВИДЕО)

admin

Започва полицейска акция в цялата страна, ще се проверяват камиони и автобуси

admin

Новите конституционни съдии положиха клетва

Дани Тренчева

Leave a Comment