04.03.2024
Култура и изкуство Пулсът на Югозапада Симитли

Децата от филиал „Крупник” на Детска градина „Радост“ се запознаха с обичаите, поверията, празничната трапеза и гадаенето на Димитровден

Чрез пресъздаване на празника Димитровден, децата от всички групи във филиал Крупник на Детска градина „Радост“ се запознаха с обичаите, поверията, празничната трапеза и гадаенето на този ден.

Митровден- краят на стопанските дейности и строежите и освобождаване на ратаите…

Най-малките, група „Пчелички“ показаха прибирането на ратаите вкъщи и носене на армагани за близките си (пари, дрехи, цървули). Всички се събраха около трапезата за да празнуват с Димитринка, като й подариха бяло цвете, увито с червен конец.

В трета група „Мечо Пух“, на кон се появи Св. Димитър, размята дългата си бяла брада и пусна първите снежинки. А пък на фона на звучащ тропар, децата от група „Слънчогледи“ изслушаха разказ за живота на светеца. След това омесиха хляб за празничната трапеза и по стар обичай, подариха бели цветя на именика – г-жа Димитрина Митрева.

Инициативата е вдъхновена от книгата на Нели Овнарска – Милушава – „Думам ти щерко”, като предстои децата от всички филиали на ДГ „Радост” да бъдат запознати с по един църковен празник, описан в изданието на авторката. Идеята е на директора на ДГ „Радост„ Виктория Янчева.

Related posts

Над 119 000 души са ваксинираните в Благоевградска област

Дани Тренчева

Народно читалище „Св. Климент Охридски – 1922“ – град Симитли отбелязва своя празник

Дани Тренчева

Благоевградският общински съветник Иван Станчев е назначен за главен експерт в ИАРА

admin

Мъгла на АМ „Струма“ в района на Струмяни и Сандански

Дани Тренчева

Детските заведения възстановяват дейността си в Разлог

С приходи от частна инвестиция Община Разлог изгражда нов атрактивен парк на 40

admin

Leave a Comment