20.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов: Войната между община и държава за парк „Македония“ е пагубна за града

Казусът с парк „Македония“ в Благоевград и намерението на държавата да си го вземе обратно предизвика реакцията на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов, за когото безвъзмездното придобиване на 62 декара от казармите в полза на Благоевград , е сред големите му победи. Сделката е реализирана след 6 години упорити усилия от страна на общината и воля от страна на държавата. Негови предшественици няколко мандата се опитваха да постигнат договорка с Министерство на отбраната да предостави част от терените за нуждите на областния център, но безуспешно. Екипът „Камбитов“ успя и имотът бе прехвърлен безвъзмездно на Благоевград.

“ Не мога да стоя безучастен като наблюдавам процесите в Благоевград и следя отблизо казуса с парк „Македония“.

Войната между общината и държавата е пагубна за града и е ярко доказателство, че е прекъсната връзката и нарушена комуникацията между институциите. Налице е липса на воля от страна на враждуващите страни- община и държава. Не разбирам защо не се постигна консенсус, един договор винаги може да бъде подновен, може да се правят компромиси и от двете страни да не се стига до тежки конфликти, такива каквито наблюдаваме в момента. Залогът тук е голям. Залогът е Благоевград. Въпросите, които изникват, от една страна : Какви са намеренията на държавата?! Какво ще го прави? Ще го продава ли? Има ли натиск от частни инвеститори с апетити за застрояването му, както се говори в града. От друга страна : Какво са направили кметовете след мен по договора, за да не се стига дотук. Досега държавата е била добронамерена. Този случай не е прецедент., има практика, когато намеренията не са изпълнени, по обективни причини, формално имотът се връща на държавата и след това отново с решение на МС се прехвърля на общината. Хубавото на това е, че могат да се предоговарят условия спрямо променената ситуация. И тук няма драма, има подобни примери с други общини, при които споровете, са приключвали в полза на общините, но за това са необходими разговори и общи усилия. А твърденията за продажба са неоснователни и несериозни.

За това какво са свършили екипите „Томов“ и „Стоянов“ да излязат и да кажат точно и ясно -направихме това, това и това…. И община и държава да обяснят действията и намеренията си, за да не бъдат залог благоевградчани. Ние успяхме с неимоверни усилия, продължили с години да върнем имота на Благоевград. Водихме преговори с 3-4 редовни и още толкова служебни правителства и министри, изрично подчертавам преговори трудни и продължителни разговори, но имаше воля както от страна на държавата, така и от страна на общината, нещата да се случат. И те се случиха.

Благоевград си върна топ имот, който трябваше да се превърне в прекрасно място. След като подписахме договора започнахме незабавно работа по изпълнението му. На мястото, което беше в окаяно състояние, заварихме 32 сгради, 29 от тях съборихме,, три обаче, тези които са в момента на мястото запазихме и извършихме текущ ремонт. -т. е нищо извън договора. Тези сгради и преди нас са работили, военните са ги използвали като работилници, т. е не са опасни и не са незаконни. Бяхме задължени да извършим дейности по проектиране, за да започнем и изграждането на обекти, които включваха – нов контролно-пропускателен пункт, автоматизирани бариери, стоманобетонна ограда, вътрешна улица с обръщало, алейно осветление. водоснабдяване, електрозахранване и осветление, изграждане на портал. Впоследствие трябваше да бъдат изградени сериозни придобивки за всички благоевградчани- Експо център, Музей на Македоно-Oдринското опълчение, парк за отдих и спорт. Голямата сграда, която в момента е опакована в зелено щяхме да превърнем в младежки център за обучение на ай-ти специалисти.

Започнахме да изпълняваме клаузите по договора стъпка по стъпка. Изработихме идейния проект, който би трябвало да се пази в общината, осигурихме финансиране след договорки с частен инвеститор за изграждането на православен храм на мястото. Дори забавихме малко ПУП-а, изчаквайки владиката Серафим да посочи конкретното и точно място за изграждане на храма.. И по наше време е имало проверка на ДНСК, по сигнал на съветника Андон Тодоров и уволнения от мен архитект Тинчев, но констатациите на проверяващите бяха преодолими. За съжаление времето не ни стигна, да довършим започнатото.. Работата трябваше да продължат тези, които дойдоха след нас. Какво са направили, за да запазят собствеността е видно, явно недостатъчно, след като се стига до такъв скандален прецедент – да отнемат от Благоевград прекрасен имот… заради липсата на воля за диалог между институциите.

Заради безсмислена война между община и държава, в която залогът сме всички ние, жителите на този град, каза бившият градоначалник, призовавайки страните в спора да заровят томахавките и вземат решение, което да не в ущърб на благоевградчани.

Източник:struma.com

Related posts

НАП запечатва дискотеката на Любомир Палаханов

Дани Тренчева

Строител от Хасково вкара за втори път в КЗК поръчката за ул.„Промишлена“ в Благоевград

admin

Димитър Докузов с няколко златни медала и купа за най – добро постижение от V-тия плувен турнир „Пирин – Благоевград“

Дани Тренчева

Запустяла сграда в Сандански става Детски санаториум

admin

109 години от Освобождението на Петрич

Дани Тренчева

Изтича крайният срок за плащане на данъци в Община Благоевград

Дани Тренчева

Leave a Comment