12.08.2022
Култура и изкуство Пулсът на Югозапада Симитли

Децата от група „Мики Маус“, филиал Ораново на ДГ „Радост“ пресъздадоха традициите, свързани със Св. Анна

„…Та утре, щерко, е денят на Св.Анна. Баба е тя на Спасителя. Символ на майчинството. Момите гадаене за женитба си правят. В гърнета с вода пшеница посаждат и още клонки от вишна прибавят…“ – из книгата „Думам ти щерко”, авт. Нели Овнарска – Милушева

Децата от група „Мики Маус“, филиал Ораново на Детска градина „Радост“ – гр. Симитли отбелязаха Св. Анна- майка на Богородица.

На този ден девойките слагат под печките сол и жито, похлупват ги и на сутринта с тях захранват животните, за да ги предпазят от болести. Момите посаждат пшеница в гърне и топят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището.

Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистват, момата ще се омъжи през следващата година. На сутринта момите омесват хляб и отиват на църква за да честват свещененото зачатие на Св.Анна.

Децата от групата се запознаха с народните ритуали и с вълнуваща презентация, свързана с празника Св.Анна.

Инициативата е вдъхновена от книгата на Нели Овнарска – Милушава – „Думам ти щерко”, като в рамките ѝ децата от всички филиали на ДГ „Радост” да бъдат запознати с по един църковен празник, описан в изданието на авторката. Идеята е на директора на Детска градина „Радост„ Виктория Янчева.

Related posts

Няма места в интензивното отделение за лечение на COVID-19 в болницата в Благоевград

Дани Тренчева

Дядо Коледа пристига в село Полена на 18 декември, за да се срещне лично с децата и заедно да запалят коледните светлини

Дани Тренчева

Facebook’s $100 billion-plus Rout is The Biggest Loss in Stock Market History

admin

Намериха кило канабис във фирмен офис В Гоце Делчев

IBM Wins $83 Million From Groupon In Internet Patent Fight

admin

Потрошени автомобили в Благоевград и Гоце Делчев

Дани Тренчева

Leave a Comment