03.06.2023
112 България

Десетки сигнали за починали в дом за възрастни във Варна

Десетки сигнали за съмнителни грижи към техните роднини в Дом за възрастни хора във Варна.

След кратък престой в социалното заведение хората или влошават здравословното си състояние, или губят живота си, предава NOVA. „Доведохме наша близка в дома с линейката на заведението. Казаха, че ще я лекуват, за да я вдигнат. Обясниха ми, че е в прекрасно състояние, хапнала, започнала новите лекарства.

Три дни, след като я настанихме, ми се обадиха, че е починала. Това, което видях – беше тя по памперс, мръсна, а устата ѝ беше кафява. Не я бяхме пуснали в такова състояние”, обясни Блага Андонова.

„Баба ми прекара в дома 19 дни. Беше в добро физическо здраве, само с деменция. В началото всичко беше наред. В крайна сметка обаче ни се обадиха, че е починала”, обясни близък на настанен в дома.

Николина Иванова от Агенцията за качество на социалните услуги обясни, че в дома е била извършена проверка. „Всичко, което казват гражданите, е вярно. Първата проверка беше по сигнал, който обаче не беше потвърден. След комплексна проверка през септември сме дали десет задължителни предписания. До дни ще трябва да получим информация дали са изпълнени”, добави тя.

„В репортажа се говореше за частна линейка, за частна погребална агенция, говореше се за COVID отделение в старчески дом. Това е абсолютно недопустимо. Питам къде са здравните органи”, каза още Иванова.

По думите ѝ домовете, чийто собственици имат и погребална агенция, са с по-висока смъртност. „В този дом хората са по-малко, но в друг дом във Варна – за период от година и половина бяха починали 368 души, което е ужасяващо. За целия си опит от 40 години за пръв път видях такъв ужас”, допълни специалистът.

Related posts

Изписаха и седмия пациент, приет в „Пирогов” след инцидента на „Струма”

Дани Тренчева

Кирил Петков: Твърдата позиция на България помогна на целия ЕС

Втора мистериозна смърт във фолк триото „Спасителките“

admin

Прокуратурата разследва пореден руски шпионин у нас

admin

Разследват автоинструктор заради подправени документи

Петър Петров

ГЕРБ: Още днес да се разгледа искането за военна помощ за Украйна

Leave a Comment