17.04.2024
112 България

Десетки сигнали за починали в дом за възрастни във Варна

Десетки сигнали за съмнителни грижи към техните роднини в Дом за възрастни хора във Варна.

След кратък престой в социалното заведение хората или влошават здравословното си състояние, или губят живота си, предава NOVA. „Доведохме наша близка в дома с линейката на заведението. Казаха, че ще я лекуват, за да я вдигнат. Обясниха ми, че е в прекрасно състояние, хапнала, започнала новите лекарства.

Три дни, след като я настанихме, ми се обадиха, че е починала. Това, което видях – беше тя по памперс, мръсна, а устата ѝ беше кафява. Не я бяхме пуснали в такова състояние”, обясни Блага Андонова.

„Баба ми прекара в дома 19 дни. Беше в добро физическо здраве, само с деменция. В началото всичко беше наред. В крайна сметка обаче ни се обадиха, че е починала”, обясни близък на настанен в дома.

Николина Иванова от Агенцията за качество на социалните услуги обясни, че в дома е била извършена проверка. „Всичко, което казват гражданите, е вярно. Първата проверка беше по сигнал, който обаче не беше потвърден. След комплексна проверка през септември сме дали десет задължителни предписания. До дни ще трябва да получим информация дали са изпълнени”, добави тя.

„В репортажа се говореше за частна линейка, за частна погребална агенция, говореше се за COVID отделение в старчески дом. Това е абсолютно недопустимо. Питам къде са здравните органи”, каза още Иванова.

По думите ѝ домовете, чийто собственици имат и погребална агенция, са с по-висока смъртност. „В този дом хората са по-малко, но в друг дом във Варна – за период от година и половина бяха починали 368 души, което е ужасяващо. За целия си опит от 40 години за пръв път видях такъв ужас”, допълни специалистът.

Related posts

Черна статистика

admin

Часове преди ЦСКА-София – Ботев Пд бе унищожена една от гредите на „Българска Армия“

Димитър Радев: Присъединяването към еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите ни

Дани Тренчева

Полицай от Свиленград отказа подкуп от пиян турски тираджия

admin

Движението по главния път Разград-Русе е спряно заради катастрофа

admin

Удължават платения отпуск за непедагогическия персонал в училищата и градините

Дани Тренчева

Leave a Comment