15.06.2024
България Политика

Депутати от „Възраждане“, „Има такъв народ“ и ДПС заявиха подкрепа за вота на недоверие към правителството

Депутати от „Възраждане“, „Има такъв народ“ и ДПС заявиха подкрепа за вота на недоверие към кабинета „Петков“.  Вотът бе внесен тази сутрин от ПГ ГЕРБ-СДС в деловодството на Народното събрание с 59 подписа, а вносителите обявиха, че е за провал на правителството във финансово-икономическата политика.

Народните представители от „Има такъв народ“ (ИТН) Станислав Балабанов, Ива Митева и председателят на парламентарната групата Тошко Йорданов коментираха темата пред журналисти преди началото на днешното заседание на Народното събрание.

Вотът на недоверие към сегашния кабинет ИТН го даде, още когато г-н Трифонов заяви, че излиза от коалицията, посочи Йорданов. Ива Митева заяви, че лично ще подкрепи вота и очаква да се запознае с мотивите.
Има много причини за това, каза тя и добави, че очаква повечето ѝ колеги да са „за“, но все още темата не е обсъдена от парламентарната група.  Станислав Балабанов посочи, че българското общество трябва да бъде спокойно за актуализацията на бюджета. ИТН ще подкрепи това, което е обещал, добави депутатът. По думите му и към момента продължава натискът към депутати от тяхната парламентарна група.  По най-бързия начин тази изпълнителна власт с този министър-председател и министър на финансите трябва да приключи, каза още той в отговор на въпрос ще подкрепят ли внесения вот на недоверие от ПГ ГЕРБ-СДС.

Деян Петков, един от напусналите парламентарната група на ИТН, заяви, че ще гласуват по съвест. Със сигурност ще гласуваме свободно, без натиск, добави той.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев каза: „България помни и други управленски провали, но такова поругаване на държавността, на честта и достойнството на българската държавност не е имало“. Цонев посочи, че днес ще се запознаят с мотивите и ще участват в консултациите, но решението им няма да бъде изненада. Според него има основание за вот на недоверие във всички възможни сфери, включително и в моралната.

Петър Петров, заместник-председател на ПГ „Възраждане“, заяви, че винаги са били за оставка на правителството, така че колкото по-бързо то си отиде, толкова по-добре.

Александър Ненков от ГЕРБ-СДС очаква вотът на недоверие да бъде началото на нормализирането на отношенията между политическите партии и  институциите. Още вчера заявихме, че ще направим консултация с всяка една парламентарна група. Мисля, че така е редно – без излишна емоция, без излишни квалификации, трябва да направим това, добави той.

Related posts

Катастрофа затруднява движението в Прохода на Републиката

admin

При нови ограничения: Кабинетът с 10 мерки за помощ на бизнеса и гражданите

Дани Тренчева

Пламен Данаилов: Близо 2 милиарда лева ще бъдат изплатените компенсации заради високите сметки за ток

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Седмица след като правителството обяви, че Иван Демерджиев е назначен за заместник-министър на вътрешните работи, той отрече

admin

Започва спецакция по пътищата в цялата страна

Петър Петров

Leave a Comment