09.12.2023
България Политика

Депутатите приеха промените в Закона за корпоративното подоходно облагане

Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. „За“ законопроекта гласуваха 148 народни представители, без „против“, а 13 дадоха своя вот с „въздържали се“.

Промяната в Закона за корпоративното подоходно облагане е изготвена във връзка с необходимостта от пълно въвеждане в националното данъчно законодателство на европейска директива за установяване на правила срещу практиките за избягване на данъци, които пряко засягат функционирането на вътрешния пазар.

В рамките на дебата Цончо Ганев от „Възраждане“ изрази недоволство от влизането в сила на законопроекта със задна дата, каквото е изискването на европейската директива. „Ако някой смята, че е нормално да поставя, каквато и да е европейска директива над нашата Конституция, не му е мястото в тази зала“, каза още Ганев.

Кристиан Вигенин заяви, че понякога по изключение Народното събрание е приемало закони, които да влизат в сила със задна дата.

Председателят на Бюджетна комисия и депутат от „Има такъв народ“ Любомир Каримански обясни, че е отбелязал, че има възможност темата да бъде отнесена към Конституционния съд. „Това, което днес ще пиремем, не е във вреда на българските граждани и фирми“, заяви още депутатът.

Венко Сабрутев От „Продължаваме промяната“ заяви, че групата му подкрепя така предложения законопроект и уточни, че законът има за цел да се въведат налагани от правото изисквания от ЕС и да се усъвършенства българското данъчно законодателство.

След това народните представители приеха на първо четене и изменения в Закона за акцизите и данъчните складове. „За“ законопроекта гласуваха 128 народни представители, 10 – „против“ и 14 “ – въздържали се“.

Законопроектът не представляваше интерес за дискусия от страна на депутатите. Предложенията в Закона за акцизите и данъчните складове целят да се хармонизира националното законодателство с изискванията на европейска директива, като се намери баланс между необходимостта да се улесни законната презгранична търговия и необходимостта да се осигури осъществяването на ефективен контрол и мониторинг с цел събиране на акцизните задължения.

Източник: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Related posts

Расте броят на ваксинираните ученици и учители

Дани Тренчева

Заловиха служител на МВР, превозвал мигранти

admin

Трима мъже са задържани за трафик на жени за сексуална експлоатация от България към Гърция

admin

Осигурени са тестовете за учениците до средата на януари

Дани Тренчева

Поетапното увеличение на акциза за цигарите и тютюневите изделия мина и на второ четене

admin

Борислав Сандов: Можем да бъдем енергийно независими не само от Русия, а изобщо

admin

Leave a Comment