18.06.2024
България Политика

Депутатите приеха промените в Закона за корпоративното подоходно облагане

Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. „За“ законопроекта гласуваха 148 народни представители, без „против“, а 13 дадоха своя вот с „въздържали се“.

Промяната в Закона за корпоративното подоходно облагане е изготвена във връзка с необходимостта от пълно въвеждане в националното данъчно законодателство на европейска директива за установяване на правила срещу практиките за избягване на данъци, които пряко засягат функционирането на вътрешния пазар.

В рамките на дебата Цончо Ганев от „Възраждане“ изрази недоволство от влизането в сила на законопроекта със задна дата, каквото е изискването на европейската директива. „Ако някой смята, че е нормално да поставя, каквато и да е европейска директива над нашата Конституция, не му е мястото в тази зала“, каза още Ганев.

Кристиан Вигенин заяви, че понякога по изключение Народното събрание е приемало закони, които да влизат в сила със задна дата.

Председателят на Бюджетна комисия и депутат от „Има такъв народ“ Любомир Каримански обясни, че е отбелязал, че има възможност темата да бъде отнесена към Конституционния съд. „Това, което днес ще пиремем, не е във вреда на българските граждани и фирми“, заяви още депутатът.

Венко Сабрутев От „Продължаваме промяната“ заяви, че групата му подкрепя така предложения законопроект и уточни, че законът има за цел да се въведат налагани от правото изисквания от ЕС и да се усъвършенства българското данъчно законодателство.

След това народните представители приеха на първо четене и изменения в Закона за акцизите и данъчните складове. „За“ законопроекта гласуваха 128 народни представители, 10 – „против“ и 14 “ – въздържали се“.

Законопроектът не представляваше интерес за дискусия от страна на депутатите. Предложенията в Закона за акцизите и данъчните складове целят да се хармонизира националното законодателство с изискванията на европейска директива, като се намери баланс между необходимостта да се улесни законната презгранична търговия и необходимостта да се осигури осъществяването на ефективен контрол и мониторинг с цел събиране на акцизните задължения.

Източник: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Related posts

Ученици и учители получават психологическа подкрепа по телефона

Дани Тренчева

Превозвачи дават транспортния министър на прокурор

Жестоко убийство във Враца

admin

Нови 747 заразени с коронавирус у нас

admin

Зелен сертификат ще получат и преболедувалите с направен антигенен тест

Дани Тренчева

Ясни са имената на новите депутати от област Благоевград

Дани Тренчева

Leave a Comment