21.07.2024
112 Благоевград България

Мъжеството на пагона: 10 срещу 1

Тази неделя на стадиона в Благоевград,   по време на двубой между местния футболен клуб Пирин и Левски, пред очите на хиляди привърженици на двата отбора, полицаи изведоха футболен запалянко по брутален начин. 

Няколко камери запечатаха момента във видеа от различен ъгъл, видеа, които дори социалните мрежи ограничиха, заради чувствително съдържание на насилие. От видеата е видно, как близо 10 униформени служители се опитват да изведат млад мъж, но видима причина за действията им няма. В случая, действията от страна на полицията приличат повече на планирана наказателна акция, а не на инцидентно възникнала ситуация.

При влаченето, дърпането, бутането и вдигането на запалянкото,  от страна на полицейските органи, същият беше изпускан няколко пъти на тила в бетонните стълби. Като яростна съпротива определиха полицаите държанието на момчето,  за да оправдаят действията си. От пресцентъра на МВР заявиха, че се извършва вътрешна проверка по случая и ако се установи превишаване на правомощията от страна на униформените, те ще бъдат наказани. 

Пострадалият Володимир Будников е бесарабски българин, живеещ в Благоевград от няколко години. Един от доброволците пътувал с клубния автобус на Пирин до Украйна, с цел да евакуират близо 30 жени и деца към Благоевград. Трагедията обедини привърженици на враждуващи агитки, които вчера застанаха рамо до рамо на мирен протест в подкрепа на Вова, протест осъждащ действията на полицейските органи и призоваващ за справедливост. 

 Изпълнителният директор на Пирин също поиска пълно разследване на инцидента на стадион “Христо Ботев”. Такъв призив дойде и от привържениците на Пирин, Левски, ЦСКА, ФК Хебър и ФК Добруджа. 

Полицейското насилие по стадионите не е прецедент и то не се основава само на повишените очаквания на обществото към действията на полицейските служители. Напротив, стандартът, който българското общество има към служителите на реда при осъществяване на дейността им е силно занижен.  Всичко това,  води до чувство на безнаказаност и дръзки и неприемливи действия не само на стадионите. Липсата на точна дефиниция, какво е “полицейско насилие” поставя ограничения в изискванията на обществото и в търсенето на отговорност. Българското общество се нуждае от точна дефиниция на “полицейско насилие”, извън законовата рамка, която го дефинира доста субективно. 

Медиите са твърде критични към хулиганските прояви, но в същото време толерантни към полицаите. В стремежа си да угодят на властимащите,  четвъртата власт изкривява правомощията на полицията, вменявайки несъществуващи факти към личността на пострадалия . В повечето журналистически материали, пострадалите се описват като хулигани, обикновено с тежко криминално минало. Без значение дали съобщените обстоятелства са верни или не, фактите за криминално минало на жертвата,  създават у читателя впечатление за правилност и допустимост на упражненото насилие. В повечето случаи,  идентификацията на жертвата е изключително подробна, докато информация за полицаите липсва. В случая от неделя, много медии описаха повече от един начин на упражняване на насилие, като описаха, как младият мъж е дърпан, влачен и удрян, но без да си позволят заключението, че съвкупността на тези действия изключва случайността. 

Насилието, което съпътства рутинни полицейски дейности говори за явни пропуски и слабости в подготовката на полицаите, както и за непознавани или още по-лошо- незачитане на законовите норми, които гарантират нашата сигурност и право на справедливост. Натрупването на подобни случаи,  без предприемане на мерки и без получаване на съответните наказания е на път да превърне използването на полицейско насилие в траен елемент на българската полицейска култура.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Новозаразените с коронавирус у нас са 3327

Дани Тренчева

Друсан германец падна от тераса в Златни пясъци и загина

Гълъб Донев: Служебното правителство не е „Б“ отбор в управлението на държавата

admin

Пристигна първият танкер втечнен газ от САЩ за България

Прокуратурата ще разследва кой е виновен за счупеното краче на бебето, лекувано за жълтеница в Благоевград

admin

Надежда Йорданова: Коалицията е трудна, но трябва да се подходи със смирение’

admin

Leave a Comment