09.02.2023
България Политика

Депутатите обсъждат идеята за Временна комисия за промени в Конституцията

Депутатите обсъждат създаването на Временна комисия за обсъждане на промени в Конституцията. Предложението е на „Демократична България“ и е подписано от депутати от „Има такъв народ“. В мотивите е записано, че обсъждането на промени в конституцията е свързано с изпълнение на стандарти и препоръки на ЕК.

„Ние от мнозинството предлагаме тази комисия с разбирането, че съдебната реформа трябва да включва изменение в Конституцията. Промените, които трябва да се случат, зависят от възможността да се направят конституциони промени, особено по отношение на структурата на  Висшия съдебен съвет, статута на главния прокурор, както и възможността за пряка конституционна жалба. Всичко това е крайно време да го свършим“, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов от парламентарната трибуна. 

В четвъртък депутатите ще разглеждат и промени в Закона за електронното управление. Предложеният законопроект е свързан с решението на НС за приемане на структура на Министерския съвет, с което се определя министър на електронното управление, създава се Министерството на електронното управление и се преобразува Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в Министерство на транспорта и съобщенията.

Народното събрание ще разгледа на първо четене и изцяло нов Закон за покритите облигации.

Източник: NOVA

Снимка: БГНЕС

Related posts

Започна контролирано изпускане на язовир „Студена“

Служителите на затворите излизат на протест на 25 октомври

admin

Гореща пепел в училищен двор: Ученик е с изгаряния на краката

Дани Тренчева

Бойко Борисов е склонен да търси подкрепата на ДПС при съставяне на кабинет

Дани Тренчева

Намериха мъртъв млад мъж в столичния „Западен парк“

admin

Временни ограничения по пътя София – Карлово

admin

Leave a Comment