04.12.2022
България

Депутатите намалиха членовете на КЕВР

Депутатите намалиха състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от 9 на 5 човека. Това е записано в промени на Закона за енергетиката, които бяха приети на второ четене. Срещу тази промяна се обявиха категорично от опозицията – ГЕРБ – СДС и ДПС. Срещу промяната са и от „Възраждане“.

Текстовете обаче бяха защитени от „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“. Според депутатите, с намалението ще бъдат реализирани икономии.

От комисията ще бъдат освободени след обнародването на тестовете – членовете, които са икономист и юрист. Ще бъдат освободени и двама енергетици, но след проведен жребии.

Според опозицията така на практика се овладява комисията и тя ще взима решения продиктувани от управляващите. В момента тече и процедура за избор на нов председател и още един член, чийто мандати са изтекли.

За постовете обаче има само двама кандидати, сигнализираха от опозицията. Така реално няма да има съревнование.

Кандидат за председател е новоназначеният зам.министър на енергетиката Станислав Тодоров. Предложението е внесено от „Продължаваме промяната“. Вторият кадидат е Благой Голубарев от ИТН.

Според ГЕРБ-СДС обаче нито един от двамата кандидати не отговарят на условията по настоящото законодателство, което е действащо към момента и трябва да бъдат изключени.

Източник: БНТ

Related posts

Отложиха делото срещу заповедта за задържане на Севдалина Арнаудова

Депутати от ИТН напускат групата

admin

Според Бойко Рашков сигналът срещу Асен Василев не съдържа никакви данни за извършено престъпление

admin

19 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие у нас

admin

Прокурори ще проверят информация за Манолев и Божков по списъка на Петков

„Булгаргаз“ с предложение за по-висока от обявената цена на природния газ за декември

admin

Leave a Comment