25.09.2023
България

Депутатите намалиха членовете на КЕВР

Депутатите намалиха състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от 9 на 5 човека. Това е записано в промени на Закона за енергетиката, които бяха приети на второ четене. Срещу тази промяна се обявиха категорично от опозицията – ГЕРБ – СДС и ДПС. Срещу промяната са и от „Възраждане“.

Текстовете обаче бяха защитени от „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“. Според депутатите, с намалението ще бъдат реализирани икономии.

От комисията ще бъдат освободени след обнародването на тестовете – членовете, които са икономист и юрист. Ще бъдат освободени и двама енергетици, но след проведен жребии.

Според опозицията така на практика се овладява комисията и тя ще взима решения продиктувани от управляващите. В момента тече и процедура за избор на нов председател и още един член, чийто мандати са изтекли.

За постовете обаче има само двама кандидати, сигнализираха от опозицията. Така реално няма да има съревнование.

Кандидат за председател е новоназначеният зам.министър на енергетиката Станислав Тодоров. Предложението е внесено от „Продължаваме промяната“. Вторият кадидат е Благой Голубарев от ИТН.

Според ГЕРБ-СДС обаче нито един от двамата кандидати не отговарят на условията по настоящото законодателство, което е действащо към момента и трябва да бъдат изключени.

Източник: БНТ

Related posts

МВР отчете спад на престъпленията

Дани Тренчева

Новите случаи на коронавирус у нас са 439, починалите са 12

Новите конституционни съдии положиха клетва

Дани Тренчева

Лавинна опасност в Рила и Пирин – какви са съветите на експертите

Дани Тренчева

Местим стрелките на часовника с един час напред на 26 март

admin

КПКОНПИ към Йорданова: Кухите фрази не прикриват липсата на капацитет

Дани Тренчева

Leave a Comment