22.06.2024
България

Депутатите намалиха членовете на КЕВР

Депутатите намалиха състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от 9 на 5 човека. Това е записано в промени на Закона за енергетиката, които бяха приети на второ четене. Срещу тази промяна се обявиха категорично от опозицията – ГЕРБ – СДС и ДПС. Срещу промяната са и от „Възраждане“.

Текстовете обаче бяха защитени от „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“. Според депутатите, с намалението ще бъдат реализирани икономии.

От комисията ще бъдат освободени след обнародването на тестовете – членовете, които са икономист и юрист. Ще бъдат освободени и двама енергетици, но след проведен жребии.

Според опозицията така на практика се овладява комисията и тя ще взима решения продиктувани от управляващите. В момента тече и процедура за избор на нов председател и още един член, чийто мандати са изтекли.

За постовете обаче има само двама кандидати, сигнализираха от опозицията. Така реално няма да има съревнование.

Кандидат за председател е новоназначеният зам.министър на енергетиката Станислав Тодоров. Предложението е внесено от „Продължаваме промяната“. Вторият кадидат е Благой Голубарев от ИТН.

Според ГЕРБ-СДС обаче нито един от двамата кандидати не отговарят на условията по настоящото законодателство, което е действащо към момента и трябва да бъдат изключени.

Източник: БНТ

Related posts

Единият от простреляните снощи мъже е настанен във ВМА, а другият е освободен за домашно лечение

Бойко Борисов: Грабят ви в момента, обират ви, докато ви говорят за шкафчета и чекмеджета, те ви обраха

admin

МВР огласи 116 знакови казуса, смачкани от прокуратурата

Обрат със случая с намерената мъртва жена

admin

4816 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Гешев: Закриване на Спецпрокуратурата ще затрудни ангажиментите ни към Европрокуратурата

Дани Тренчева

Leave a Comment