29.05.2022
България

Депутатите намалиха членовете на КЕВР

Депутатите намалиха състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от 9 на 5 човека. Това е записано в промени на Закона за енергетиката, които бяха приети на второ четене. Срещу тази промяна се обявиха категорично от опозицията – ГЕРБ – СДС и ДПС. Срещу промяната са и от „Възраждане“.

Текстовете обаче бяха защитени от „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“. Според депутатите, с намалението ще бъдат реализирани икономии.

От комисията ще бъдат освободени след обнародването на тестовете – членовете, които са икономист и юрист. Ще бъдат освободени и двама енергетици, но след проведен жребии.

Според опозицията така на практика се овладява комисията и тя ще взима решения продиктувани от управляващите. В момента тече и процедура за избор на нов председател и още един член, чийто мандати са изтекли.

За постовете обаче има само двама кандидати, сигнализираха от опозицията. Така реално няма да има съревнование.

Кандидат за председател е новоназначеният зам.министър на енергетиката Станислав Тодоров. Предложението е внесено от „Продължаваме промяната“. Вторият кадидат е Благой Голубарев от ИТН.

Според ГЕРБ-СДС обаче нито един от двамата кандидати не отговарят на условията по настоящото законодателство, което е действащо към момента и трябва да бъдат изключени.

Източник: БНТ

Related posts

КЕВР предлага по-висока цена на газа

Дани Тренчева

Почитаме Св. 40 мчци Севастийски. Св. мчк Исихий Доростолски

Дани Тренчева

In Mozambique, a Living Laboratory for Nature’s Renewal Are On The Way

admin

Предвиждат електронно връчване на актове и фишове за нарушения на пътя

Дани Тренчева

Ще има ли промяна в условията за влизане в страната за туристите

Дани Тренчева

Без ясно решение около изписването на рецепти за COVID-19

Дани Тренчева

Leave a Comment