03.10.2023
Анализи и коментари Благоевград Пулсът на Югозапада

Да оцелееш в България: Когато токът струва 411 лв. за MWh, а хлябът надхвърли 2 лв.

Някои хранителни стоки у нас поскъпват драстично от началото на пандемията, а прогнозите са повишението в цените да продължи. Това са част от изводите на проучване за изменението на цените на 32 хранителни и нехранителни стоки от първа необходимост, проведено от ИССИ на КНСБ. 

Драстично нарастване се наблюдава в цената на слънчогледовото олио – 43% за едногодишен период. Средната цена на слънчогледовото олио е 3,86 лв., при 2,70 лв. през септември 2020 г. 

Регистрира се увеличение на цените при хлебните изделия. Хляб “Добруджа“ поскъпва с 4.2%, при това килограм пшеничено брашно отчита ръст със 7.3%. Средната цена на килограм хляб “Добруджа“ достига 1,72 лв., при 1,65 лв. преди година, отчитат още от КНСБ. 

Този скок в цените на основните хранителни продукти, в комбинация с поскъпването на електроенергията и тази на природния газ,  вече оказват сериозно влияние върху бита на хиляди българи. 

С това несъмнено се променя и културата на пазаруване, а броят и количеството на нещата, които слагаме в потребителските си кошници значително намаляват. Това се потвърди и от наше проучване, което осъществихме  в обект на голямата хранителна верига „БГ МАРКЕТ“ в Благоевград. 

В рамките на час, който прекарахме в обекта не влезе нито един клиент, което само по себе си е тревожен белег на това,  което  се случва, според персонала на магазина. 

Освен намаляването на броят на клиентите, тези които все пак влизат да пазаруват, не “прекаляват” в избора си, а се придържат към основните храни, необходими за домакинството им, споделят служителите на веригата. Разточителни количества и така наречените “глезотийки” все по-често остават на заден план, изместени от стриктната финансова дисциплина, необходима на хората, за да се справят с трудностите. 

Управителят на обекта Елза Камберова сподели, че в последните месеци, нарастването на цените на продукти,  наистина е доста голямо, което кара хората да се ограничават и да купуват само най-необходимото, за да могат да преживяват. Тя отчита, че тази тенденция се забелязва от поне  година, като особено се е повишила през последните 3-4 месеца, когато увеличението става драстично.

„Хората се сдържат, но все пак,  се нуждаят от хляб, мляко и ги купуват, иначе трябва да умират от глад. Определено се ограничават.“, коментира  Елза.

Ръст има още в цената на млечните продукти, колбасите, олиото, хляба, дори и на козметиката, споделя Камберова. Според нея,  съвсем нормално, хората пазаруват по-малко, тъй като цените на стоките се увеличават, цената на тока се увеличава, а заплатите са на същите нива, каквито бяха и преди година.

Повишаването в цените има и друг, далеч по-притеснителен ефект, тъй като лишава хората от здравословен начин на живот. Пазарувайки само най-необходимите продукти, те се лишават от други, чиито съставки имат жизненоважно значение за организма на човека. 

От друга страна, увеличението на цените и електроенергията и топлоенергията също ще окажат пряко влияние за нарастване на издръжката на живота от по-високите разходи за поддържането на жилището, а именно от по-високите сметки за ток, парно, вода. През летните месеци тези разходи са по-малки, но предстои зима, която, според хората ще бъде наистина тежка за стотици домакинства. 

Тези проблеми тежат още повече на фона на политическата безтегловност, в която държавата ни се намира. 

Related posts

Фотоизложба и концерт – част от програмата в третия ден на Националния студентски фестивал на изкуствата в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Дани Тренчева

Днес предават бюлетините за вота в неделя

Дани Тренчева

Възобновиха проверките за продажба на райски газ

admin

Горският пожар край Банско е потушен

Дани Тренчева

10 нови случая на COVID-19 в Благоевград

admin

311 000 бюлетини пристигнаха в Благоевград

Дани Тренчева

1 comment

Да оцелееш в България: Когато токът струва 411 лв. за MWh, а хлябът надхвърли 2 лв. – Blagoevgrad-News 14.10.2021 at 16:55

[…] намаляват. Това се потвърди и от  проучване на Presata.bg,  осъществено  в обект на голямата хранителна верига […]

Reply

Leave a Comment