29.05.2024
Анализи и коментари Благоевград Пулсът на Югозапада

Да оцелееш в България: Когато токът струва 411 лв. за MWh, а хлябът надхвърли 2 лв.

Някои хранителни стоки у нас поскъпват драстично от началото на пандемията, а прогнозите са повишението в цените да продължи. Това са част от изводите на проучване за изменението на цените на 32 хранителни и нехранителни стоки от първа необходимост, проведено от ИССИ на КНСБ. 

Драстично нарастване се наблюдава в цената на слънчогледовото олио – 43% за едногодишен период. Средната цена на слънчогледовото олио е 3,86 лв., при 2,70 лв. през септември 2020 г. 

Регистрира се увеличение на цените при хлебните изделия. Хляб “Добруджа“ поскъпва с 4.2%, при това килограм пшеничено брашно отчита ръст със 7.3%. Средната цена на килограм хляб “Добруджа“ достига 1,72 лв., при 1,65 лв. преди година, отчитат още от КНСБ. 

Този скок в цените на основните хранителни продукти, в комбинация с поскъпването на електроенергията и тази на природния газ,  вече оказват сериозно влияние върху бита на хиляди българи. 

С това несъмнено се променя и културата на пазаруване, а броят и количеството на нещата, които слагаме в потребителските си кошници значително намаляват. Това се потвърди и от наше проучване, което осъществихме  в обект на голямата хранителна верига „БГ МАРКЕТ“ в Благоевград. 

В рамките на час, който прекарахме в обекта не влезе нито един клиент, което само по себе си е тревожен белег на това,  което  се случва, според персонала на магазина. 

Освен намаляването на броят на клиентите, тези които все пак влизат да пазаруват, не “прекаляват” в избора си, а се придържат към основните храни, необходими за домакинството им, споделят служителите на веригата. Разточителни количества и така наречените “глезотийки” все по-често остават на заден план, изместени от стриктната финансова дисциплина, необходима на хората, за да се справят с трудностите. 

Управителят на обекта Елза Камберова сподели, че в последните месеци, нарастването на цените на продукти,  наистина е доста голямо, което кара хората да се ограничават и да купуват само най-необходимото, за да могат да преживяват. Тя отчита, че тази тенденция се забелязва от поне  година, като особено се е повишила през последните 3-4 месеца, когато увеличението става драстично.

„Хората се сдържат, но все пак,  се нуждаят от хляб, мляко и ги купуват, иначе трябва да умират от глад. Определено се ограничават.“, коментира  Елза.

Ръст има още в цената на млечните продукти, колбасите, олиото, хляба, дори и на козметиката, споделя Камберова. Според нея,  съвсем нормално, хората пазаруват по-малко, тъй като цените на стоките се увеличават, цената на тока се увеличава, а заплатите са на същите нива, каквито бяха и преди година.

Повишаването в цените има и друг, далеч по-притеснителен ефект, тъй като лишава хората от здравословен начин на живот. Пазарувайки само най-необходимите продукти, те се лишават от други, чиито съставки имат жизненоважно значение за организма на човека. 

От друга страна, увеличението на цените и електроенергията и топлоенергията също ще окажат пряко влияние за нарастване на издръжката на живота от по-високите разходи за поддържането на жилището, а именно от по-високите сметки за ток, парно, вода. През летните месеци тези разходи са по-малки, но предстои зима, която, според хората ще бъде наистина тежка за стотици домакинства. 

Тези проблеми тежат още повече на фона на политическата безтегловност, в която държавата ни се намира. 

Related posts

В Рила и Витоша има сериозен риск от лавини

Дани Тренчева

Николай Шушков се включва в надпреварата за кмет на Благоевград със сериозна заявка

admin

Община Симитли спечели пореден важен проект – изгражда фотоволтаични системи на обществени сгради

admin

„Септември“ (Симитли) изпусна трите точки от „Спортист“ (Своге)

Дани Тренчева

Участници от цяла България гостуваха на община Симитли за първото състезание по парапланер

admin

Кметските кучета на Благоевград

admin

1 comment

Да оцелееш в България: Когато токът струва 411 лв. за MWh, а хлябът надхвърли 2 лв. – Blagoevgrad-News 14.10.2021 at 16:55

[…] намаляват. Това се потвърди и от  проучване на Presata.bg,  осъществено  в обект на голямата хранителна верига […]

Reply

Leave a Comment