04.03.2024
Политика

Гюров: Изтегляне или отхвърляне на промените в ИК, иначе няма да реализираме мандата

„Продължаваме Промяната” няма да реализира мандата за съставяне на кабинет, ако промените в Изборния кодекс не бъдат изтеглени или отхвърлени в пленарната зала. Това заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на парламентарната група на партията Андрей Гюров.

„Народните представители все още имат време. Ние не можем да зачеркнем свободния избор на хората”, подчерта той.

По думите му в последните два месеца първата политическа сила е показала абсолютна политическа импотентност да създаде нещо градивно. „Тук сме, за да кажем, че разбираме проблемите на гражданите и имаме план. Даваме конкретни предложения за това как да се излезе от кризата”, добави Гюров.

ПП и ДБ имат готовност за правителство на малцинството

„Това е първият план за съставяне на кабинет, който се представя в парламента”, каза зам.-председателят на ПГ на „Демократична България” Владислав Панев относно обявеното от ДБ и ПП намерение за сформиране правителство на малцинството.

„Естествено, че това правителство ще бъде много рисково. Ние казваме, че смисъл от него има, само ако ще се занимава с важните теми. Българските граждани и представителите в парламента трябва да решат какво бъдеще искаме. Такова, в което Никола Минчев е заменен от Вежди Рашидов, или такова, в което България ще стане пълноправен член на ЕС”, добави Гюров.

Панев каза, че правителството на малцинството има 100% риск да бъде бламирано в рамките на 2023 г., затова не си правели илюзии. „Първите два месеца ще бъдат най-важни. Ако не се случи нещо полезно тогава, то няма да се случи въобще”, е неговото мнение.

В случай, че се стигне до втория мандат, Гюров посочи, че с „Демократична България” още не са водени разговори за имена. Първо предлагали стратегия за излизане от кризата. „Кой точно ще е капитан и кой ще гребе – не е на дневен ред. В ДБ и ПП има достатъчно хора, които могат да свършат тази работа”, уточни той.

Относно горивата, Панев подчерта, че потребителите нямат никаква полза от дерогацията за страната ни от ембаргото върху вноса на руски петрол. „Лукойл” иска от правителството да се държи като негов агент в Брюксел. Да преговаря от името на „Лукойл”. В същото време обещава да спазва задълженията си да плаща данъци в България”, уточни зам.-председателят на ПГ на ДБ.

Според Гюров не е учудващо, че „правителството, което месец и половина звъня на „Газпром”, за да осигури газ оттам и не получи нито едно обаждане, се опитва да прокарва интересите на „Лукойл”, визирайки служебния кабинет.

Related posts

Борба с корупцията: делегация на ЕП посети България като част от текущото наблюдение на ситуацията в страната (видео)

admin

Александър Николов: Ще има осезаемо намаляване на цената на газа

admin

Илияна Йотова: Местната власт в момента е най-важната власт в страната

Може да бъде поискано прегласуване на мораториума за цената на тока

Дани Тренчева

Георги Гьоков: Има риск за пенсиите, ако не се приеме актуализацията на бюджета

Кирил Ананиев: Внасяме проект за мораториум върху тегленето на нов държавен дълг

Дани Тренчева

Leave a Comment