29.05.2024
Covid-19 Свят

Гърция регистрира 2 случая на нов подвариант на Омикрон

В Гърция са регистрирани два случая на подвариант на Омикрон, съобщава гръцката телевизия „Скай“. Случаите са засечени на международното летище в Атина, а резултатът от анализа на пробите е излязъл снощи.

Преподавателят по молекулярна биология в Университета в Торонто Янис Прасас е заявил за телевизия „Скай“, че все още няма данни колко важен е конкретният подвариант и каква роля ще има по отношение на пандемията. По думите му специалистите очакват появата на различни варианти и не може да се изключи възможността да има и по-заразни.

Според информация на електронното издание на в. „Прото тема“ подвариантът ВА.2 не се засича от диагностичните тестове, което буди тревога, че става дума за по-заразен щам, който би могъл да предизвика по-големи вълни на COVID-19 в световен мащаб.

Световната здравна организация вече съобщи за три варианта на Омикрон – ВА.1, ВА.2 и ВА.3. Според СЗО от 23-и декември 99 на сто от COVID случаите се дължат на ВА.1. Подвариантът ВА.2 е засечен в Дания, Израел, Белгия, Франция, Швеция, Индия, Великобритания, а сега и в Гърция.

Вчера Дания съобщи, че ВА.2 се засича в половината случаи на COVID-19 в страната. Засега не се отчита разлика на протичането на ВА.2. Датски специалисти заявиха, че очакват ваксините да покриват и този подвариант на Омикрон, посочва „Прото тема“.

Източник: БТА

Related posts

20 паралелки в Кюстендилско учат онлайн заради карантина

Дани Тренчева

Без тестване за ваксинираните пътници на влизане в Гърция

Дани Тренчева

България е договорила внос на две нови лекарства срещу COVID-19

Дани Тренчева

Почина Михаил Горбачов – човекът, който промени историята

admin

Над 62% от малките ученици вече са в клас

Дани Тренчева

БЧК изпрати близо 33 тона хуманитарна помощ за Сирия

admin

Leave a Comment