29.03.2024
Covid-19 Свят

Гърция регистрира 2 случая на нов подвариант на Омикрон

В Гърция са регистрирани два случая на подвариант на Омикрон, съобщава гръцката телевизия „Скай“. Случаите са засечени на международното летище в Атина, а резултатът от анализа на пробите е излязъл снощи.

Преподавателят по молекулярна биология в Университета в Торонто Янис Прасас е заявил за телевизия „Скай“, че все още няма данни колко важен е конкретният подвариант и каква роля ще има по отношение на пандемията. По думите му специалистите очакват появата на различни варианти и не може да се изключи възможността да има и по-заразни.

Според информация на електронното издание на в. „Прото тема“ подвариантът ВА.2 не се засича от диагностичните тестове, което буди тревога, че става дума за по-заразен щам, който би могъл да предизвика по-големи вълни на COVID-19 в световен мащаб.

Световната здравна организация вече съобщи за три варианта на Омикрон – ВА.1, ВА.2 и ВА.3. Според СЗО от 23-и декември 99 на сто от COVID случаите се дължат на ВА.1. Подвариантът ВА.2 е засечен в Дания, Израел, Белгия, Франция, Швеция, Индия, Великобритания, а сега и в Гърция.

Вчера Дания съобщи, че ВА.2 се засича в половината случаи на COVID-19 в страната. Засега не се отчита разлика на протичането на ВА.2. Датски специалисти заявиха, че очакват ваксините да покриват и този подвариант на Омикрон, посочва „Прото тема“.

Източник: БТА

Related posts

Русия забранява полетите на авиокомпании от 36 страни, включително България

Дани Тренчева

6761 са новите случаи на коронавирус, 116 души са починали

Дани Тренчева

Силно земетресение разтърси Афганистан, има загинали

Дани Тренчева

В Гърция започва ваксиниране на деца от 5- до 11-годишна възраст

Дани Тренчева

Зеленски пред италианския парламент: „На ръба на оцеляването сме“

Петър Петров

Обявиха при какви условия ще бъде въведен локдаун в България

Дани Тренчева

Leave a Comment