04.10.2023
Covid-19 Свят

Гърция регистрира 2 случая на нов подвариант на Омикрон

В Гърция са регистрирани два случая на подвариант на Омикрон, съобщава гръцката телевизия „Скай“. Случаите са засечени на международното летище в Атина, а резултатът от анализа на пробите е излязъл снощи.

Преподавателят по молекулярна биология в Университета в Торонто Янис Прасас е заявил за телевизия „Скай“, че все още няма данни колко важен е конкретният подвариант и каква роля ще има по отношение на пандемията. По думите му специалистите очакват появата на различни варианти и не може да се изключи възможността да има и по-заразни.

Според информация на електронното издание на в. „Прото тема“ подвариантът ВА.2 не се засича от диагностичните тестове, което буди тревога, че става дума за по-заразен щам, който би могъл да предизвика по-големи вълни на COVID-19 в световен мащаб.

Световната здравна организация вече съобщи за три варианта на Омикрон – ВА.1, ВА.2 и ВА.3. Според СЗО от 23-и декември 99 на сто от COVID случаите се дължат на ВА.1. Подвариантът ВА.2 е засечен в Дания, Израел, Белгия, Франция, Швеция, Индия, Великобритания, а сега и в Гърция.

Вчера Дания съобщи, че ВА.2 се засича в половината случаи на COVID-19 в страната. Засега не се отчита разлика на протичането на ВА.2. Датски специалисти заявиха, че очакват ваксините да покриват и този подвариант на Омикрон, посочва „Прото тема“.

Източник: БТА

Related posts

Два труса в Гърция тази нощ

Дани Тренчева

Pfizer/ BioNTech: Ваксината ни е 100% ефективна при юноши

Дани Тренчева

8 140 са новодиагностицираните с COVID-19 у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

Земетресение разлюля Турция

Дани Тренчева

ЕС започва спешна процедура за снемане на имунитета на двама европейски депутати

admin

Предлагат допълнително заплащане за учителите, които участват в тестването на децата

Дани Тренчева

Leave a Comment