28.01.2023
Covid-19 Свят

Гърция разхлабва обявените мерки за пристигащите в страната

След критики от страна на европейски лидери Гърция разхлаби първоначално обявените мерки за пристигащите в страната граждани, предаде ДПА.

Първоначално Атина обяви, че от 19 декември ще изисква негативен резултат от PCR, направен до 48 часа преди пристигане на територията на Гърция. Мярката трябва да важи както за неваксинирани, така и за ваксинирани лица.
След като на срещата на ЕС в четвъртък в Брюксел френският президент Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Олаф Шолц и други лидери се обявиха срещу задължителното тестване на европейски граждани, Гърция промени изискванията си за пристигащите.

Сега за пътуващите ще се изисква отрицателен резултат от PCR тест в рамките на 72 часа преди пристигането или бърз тест в рамките на 24 часа. Агенцията отбелязва, че в Гърция са потвърдени 17 случая на Омикрон и целта на мерките е да се ограничи разпространението на вируса.Мерките ще са в сила до 10 януари. Контролът по изпълнението им ще е отговорност на компанията превозвач.

Заради новия вариант на COVID-19 временно се ограничават фериботните връзки с Турция, а с намален капацитет са корабите, плаващи по маршрута Гърция – Италия и Гърция – Албания.

Източник: БТА

Related posts

Земетресение на гръцкия остров Евбея

admin

МЗ: В България няма доказан смъртен случай след COVID ваксина

Дани Тренчева

МОН разпространи декларацията за съгласие за тестването на учениците

Нови изисквания за влизащите във Великобритания

Дани Тренчева

1652 са новите случаи на Covid-19 у нас

Дани Тренчева

Гърция стартира ваксинация на деца между 5 и 11 години

Дани Тренчева

Leave a Comment