21.07.2024
България Политика

Гълъб Донев: Служебното правителство не е „Б“ отбор в управлението на държавата

Служебното правителство не е „Б“ отбор в управлението на държавата, заяви служебният премиер Гълъб Донев при представяне на задачите и приоритетите на служебното правителство. Церемонията се състоя в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Това не е моя маркетингова приумица, това отсъжда основният закон, обясни той.

Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона, добави Донев. И посочи, че знае от личен опит, че отговорността към хората и доверието на хората „те пазят от загуба на равновесие, без значение колко високо в управленската йерархия на държавата се намираш“. Той благодари на президента Радев за доверието, че му е проверил управлението на страната във време, натежало от кризи. Донев изтъкна, че по силата на Конституцията президентът е гарант за министър-председателя и министрите, на които дава своя кредит на доверие.

Днес предстои встъпване в длъжност на стотното правителство на Република България, посочи служебният премиер, но подчерта, че кабинетът няма да разполага със сто дни толеранс, защото му се пада нелеката задача да търси решенията за наследените кризи, без да разполага с механизмите на работещо Народно събрание.

От вицепремиерите и министрите Гълъб Донев очаква работа на сто процента за организирането и провеждането на честни избори, за възстановяване на доверието между институциите, които представляват държавата, за намиране на изход от всички завещани кризи, за сваляне на политическото напрежение, продължаване на работата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Клетвата, която ще положим след малко, определя безусловно принципите, които ще ни ръководят – да спазваме Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа, подчерта служебният премиер и поиска от министрите си да не забравят тези думи. Те не са само протоколно изречение, не ги оставяйте в тази зала, това е клетвата, с която ще носим отговорност за съдбините на родината и на нашите сънародници, обърна се той към колегите си от правителството.

След думите на Гълъб Донев, служебното правителство положи клетва, прочетена от президента Румен Радев.

Донев и Радев си направиха снимка пред герба, след което президентът се ръкува с всеки един от новите служебни министри.

Related posts

Задържаха служител на ДАНС с подкуп срещу „смачкване на преписки“

Дани Тренчева

Биков: Нито една прогноза на Василев не се е сбъднала

Почитаме Св. 20 хиляди мчци, изгорени в Никомидия

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

ГДНП и ДАНС влязоха в „Булгаргаз“

Дани Тренчева

Връзвани ли са деца за легла в сливенската болница

Дани Тренчева

Leave a Comment