27.07.2024
България

Гешев поиска имунитета на червения депутат проф. Георги Михайлов

Производството е за безстопанственост като бивш шеф на столичната хематология и укрити данъци

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 47-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на депутата от БСП проф. Георги Михайлов, за да продължи наказателното производство срещу него, съобщиха от държавното обвинение.

В съобщението Михайлов е представен с инициалите си и става ясно, че обвинението е за безстопанственост и укрити данъци.

Професорът е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер през октомври 2019 г. До момента не са налице основания за прекратяване на наказателното производство. Продължаването му обаче е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на депутата, напомнят от прокуратурата.

Това е третото искане за сваляне на имунитета на Георги Михайлов в качеството му на народен представител. Предходни искания до парламента са от 8 ноември 2018 г. и 1 юли 2019 г., за които депутатът е давал съгласието си за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Бившият директор на болницата по хематология в София вече има едно наказателно производство за безстопанственост и неизгодни сделки, нанесли вреди на лечебното заведение. По това разследване имунитетът му бе свален през 2018 г.

Година по-късно прокуратурата поиска вдигане на банковата и данъчна тайна на проф. Георги Михайлов по разследването за безстопанственост и нанесени вреди на столичната хематология. Според държавното обвинение търговската компания „Биес Глобълфарма“ редовно е превеждала различни суми по банковата сметка на депутата. Парите били лихви по заем, който професорът предоставил на фирмата. Част от тези средства не са декларирани и за тях не е платен данък.

Тогава като най-фрапиращ пример бе съобщено, че за 2016 г. народният представител не е декларирал 44 000 лв., които е получил като лихви от дружеството, на което през 2013 г. е предоставил 200 000 евро заем.
Търговското дружество се занимавало с търговия на едро с лекарства и доставяло онкомедикаменти в различни лечебни заведения, установиха разследващите.

Прокуратурата заподозря, че въпросният договор за заем може да е параван за легализиране на корупционни плащания. Михайлов получи обвинение и за безстопанственост за причинена щета от 164 000 лв. от договора за доставка на медикамента Миосет в хематологичната болница. Препаратът бил само заприходен, но не е постъпвал в болничната аптека. Точно обратното – оставен е бил на отговорно пазене на доставчика, твърдеше прокуратурата.

Related posts

Костадин Ангелов платил 323 000 лв. за падащ покрив на „Александровска“

Откриха военния, изчезнал на Витоша

admin

909 нови случаи на коронавирус у нас за последното денонощие

admin

Ивайло Мирчев: Гешев проявява обществена импотентност

admin

Задържаха мъж и жена при опит да откраднат хранителни продукти от магазин

admin

Задържаха под стража мъж, изнасилил малолетна

admin

Leave a Comment