23.07.2024
България

Гешев пита какво става със СРС-тата на спецпрокуратурите след закриването им

Какво ще стане с информацията от специални разузнавателни средства (СРС) по дела на специализираните прокуратури, след като те бъдат закрити? Кой съд трябва да даде разрешение за унищожаване на информацията от тях и кой трябва да бъде уведомен при прекратяване на използването на СРС? По тези въпроси главният прокурор Иван Гешев е поискал становище от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и от парламента, съобщиха от държавното обвинение.

В искането си Гешев пише, че след като на 27 юли бъде закрита спецпрокуратурата, прокурорите имат 7-дневен срок да изпратят неприключилите дела по компетентност на други прокуратури, включително и информацията за прилаганите дотогава СРС-та. Главният прокурор напомня обаче, че към тази дата магистратите вече ще са преназначени в други прокуратури и няма да имат качеството на наблюдаващи прокурори по конкретните дела.

В искането си той посочва, че при преустановяване прилагането на СРС, наблюдаващият прокурор е длъжен незабавно да уведоми съда, който е дал разрешението за прилагане, а за да унищожи информацията от СРС трябва да получи разрешение в 10-дневен срок. В едномесечен срок прокурорът трябва да предаде и доклад на съдията, който е разрешил СРС-тата.

„Неясно остава кой ще бъде съдът, към който следва да бъдат насочени тези документи. Има риск разпорежданията за унищожаване на събраната чрез СРС информация, която няма да се използва за изготвяне на веществени доказателствени средства, да бъдат възприети като издадени от некомпетентен орган“, пише главният прокурор.

Related posts

Днес имен ден празнуват…

admin

Парламентът ще гласува правителството на Кирил Петков

Дани Тренчева

Обсъдиха при президента кога ще заработи системата за спешна медицинска помощ по въздух

Дани Тренчева

СЗО: Прекомерна употреба на антибиотици в България

Дани Тренчева

Как ще се променят доходите ни догодина?

Дани Тренчева

Виолета Комитова: Проверка установи, че част от „Струма“ не е магистрала

Дани Тренчева

Leave a Comment