15.06.2024
България Политика

Ново увеличение на пенсиите от 1 юли

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи на 467 лв. от 1 юли, което е с 26,2% повече в сравнение със сегашния ѝ размер от 370 лв. От същата дата максималният размер на пенсията ще се повиши от 1500 лв. на 2000 лв., което прави 33,3% ръст. Това предвиждат изменения в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 г., които бяха одобрени днес от правителството, съобщиха от правителствената информационна служба.

Със законопроекта се предлага от 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември да се осъвременят с 10%. Към техния увеличен размер ще бъдат добавени и COVID добавки от 60 лв., както и индивидуалните суми, представляващи разликата между дохода от пенсия през декември 2021 г. и дохода от пенсия през януари 2022 г. Добавките от 60 лв. ще се включат в размера и на пенсиите за трудова дейност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 г., както и към тези, които ще бъдат отпуснати след 1 юли, предвижда още законопроектът.

С него се предлагат промени в пенсионната политика, които се планира да влязат в сила от 1 октомври. От тази дата се предвижда максималната пенсия да се повиши със 70% – от 2000 лв. на 3400 лв. Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2021 г., ще се преизчислят от 1 октомври. За всяка година след отпускането на пенсията размерът ѝ ще се осъвремени с процент, равен на ръста на средния осигурителен доход за страната или инфлацията за предходната година в зависимост от това кой показател е нараснал повече. Предвидено е, че когато преизчислената пенсия и размерът ѝ към 30 септември 2022 г. не са равни, пенсионерите ще получат по-високата и благоприятна за тях сума.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Започва нов прием на документи по мярката 60/40

Дани Тренчева

Ивайло Мирчев: Газ има и потребителите ще бъдат компенсирани

Възможен е кабинет на ГЕРБ и ДПС със смокиново листо НДСВ?

admin

Лаура Кьовеши: Получихме рекорден брой сигнали от България

Родители сигнализират за шамари и обиди в детска ясла

Дани Тренчева

Земеделски производители от Пернишко излязоха на мирен протест

admin

Leave a Comment