16.08.2022
България

Германия ни върна нелегално изнесени културно-исторически ценности

В посолството на България в Берлин се състоя церемония в тесен кръг по предаване на културно-исторически ценности, изнесени нелегално от България и задържани при две полицейски акции в Бавария през 2011 и 2017 година, съобщават от МВнР. 

Артефактите бяха предадени от Кристиан Клайн, главен комисар и ръководител на отдел „Разследвания на престъпления в областта на културното наследство“ на Баварската криминална служба и от Флорентине Кучер от Федералната служба за култура и медии към федералното правителство. 

По време на церемонията на 16 декември 2021 г. на България бяха върнати 872 антични и средновековни монети, 1 антична бронзова ваза и 1 фибула, открити на територията на страната ни и датирани от различни исторически епохи  – от III век пр. Хр. до XIV век сл. Хр. Подобно предаване на културно-исторически ценности се случва за втори път в рамките на 2 години и половина в посолство Берлин.

По време на церемонията посланик Елена Шекерлетова и главен комисар Клайн се съгласиха, че съществува отлично взаимодействие между българските и германските институции, между Министерство на културата и Министерство на вътрешните работи на България,  Баварската криминална служба, Министерството на вътрешните работи, спорта и интеграцията и Министерството за наука и изкуство на Бавария и федералната служба за култура и медии към федералното правителство.

Двете страни и занапред ще продължават да развиват и задълбочават това сътрудничество. Благодарение на него, както и със съдействието на представителя на МВР в посолството ни в Берлин главен комисар Илия Пулов нелегално изнесените ценности се завръщат успешно в страната ни, пишат от МВнР. 

Related posts

„Тренд“: 34,3% избирателна активност към 18 ч.

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 8 декември 2021

Дани Тренчева

Доц. Гломб: Делта и Омикрон може да циркулират едновременно у нас

Дани Тренчева

Депутатите провеждат редовно пленарно заседание

Дани Тренчева

Вицепремиерът Калина Константинова се срещна с представители на ромската общнос

admin

Кирил Петков: Сигурен съм, че руската власт изобщо не харесва нашето правителство

admin

Leave a Comment