28.05.2024
Икономика Свят

Газът в Европа поевтинява с близо 28% към 155 евро за мегаватчас

Цените на природния газ в ЕС бележат солидно понижение с близо 28% по време на търговията в сряда, установявайки се по-трайно под нивото от 200 евро за мегаватчаса (MWh), предава БНР.

Към 17.00 часа българско време фючърсите на нидерландския газов хъб TTF с доставка през април се сриват с близо 28% към 155 евро за MWh и вече отстъпват с над 50% от рекордния връх от 345 евро, достигнат на 7 март.

За поевтиняването на газа допринася изявлението на шефа на ЕК Урсула фон дер Лайен, че ЕС разполага с достатъчно количества природен газ до края на зимния сезон, за да не зависи от руския внос.

Оповестеният вчера план на ЕК за рязко намаляване на зависимостта от руски природен газ до края на 2022 г. също допринася за днешното солидно поевтиняване на синьото гориво.

В същото време 27-те страни членки на ЕС нямат съгласие относно евентуална забрана на вноса на руски петрол и газ, като Съюзът в крайна сметка не се присъедини към САЩ и Обединеното кралство по отношение на наложеното от тях ембарго върху вноса на руски горива. Това също допринася за днешното поевтиняване на европейския природен газ.

Related posts

На 3 януари Земята ще се приближи максимално близо до Слънцето

Дани Тренчева

Путин призова ЕС да накара Киев да зачита хуманитарното право

Дани Тренчева

КТ „Подкрепа“: Подкрепяме увеличението на минималната работна заплата на 710 лв., но подчертаваме, че то е крайно недостатъчно

admin

Край на смяната на времето: има ли желание в ЕС да се обсъжда сложната тема

admin

Броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърля 33 000 души

admin

Цената на газа спадна с 28%

Дани Тренчева

Leave a Comment