23.03.2023
Икономика Свят

Газът в Европа поевтинява с близо 28% към 155 евро за мегаватчас

Цените на природния газ в ЕС бележат солидно понижение с близо 28% по време на търговията в сряда, установявайки се по-трайно под нивото от 200 евро за мегаватчаса (MWh), предава БНР.

Към 17.00 часа българско време фючърсите на нидерландския газов хъб TTF с доставка през април се сриват с близо 28% към 155 евро за MWh и вече отстъпват с над 50% от рекордния връх от 345 евро, достигнат на 7 март.

За поевтиняването на газа допринася изявлението на шефа на ЕК Урсула фон дер Лайен, че ЕС разполага с достатъчно количества природен газ до края на зимния сезон, за да не зависи от руския внос.

Оповестеният вчера план на ЕК за рязко намаляване на зависимостта от руски природен газ до края на 2022 г. също допринася за днешното солидно поевтиняване на синьото гориво.

В същото време 27-те страни членки на ЕС нямат съгласие относно евентуална забрана на вноса на руски петрол и газ, като Съюзът в крайна сметка не се присъедини към САЩ и Обединеното кралство по отношение на наложеното от тях ембарго върху вноса на руски горива. Това също допринася за днешното поевтиняване на европейския природен газ.

Related posts

Започва нов прием на документи по мярката 60/40

admin

Властите в Гърция удължиха с една седмица всички Covid ограничения

Дани Тренчева

В Белгия от днес отпада изискването за зелени сертификати и маски

Дани Тренчева

Поскъпват лекарствата у нас

Дани Тренчева

ЕМА одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 г.

Дани Тренчева

Забраняват алкохола в заведенията в Норвегия по време на празниците

Дани Тренчева

Leave a Comment