10.12.2023
Икономика Свят

Газът в Европа поевтинява с близо 28% към 155 евро за мегаватчас

Цените на природния газ в ЕС бележат солидно понижение с близо 28% по време на търговията в сряда, установявайки се по-трайно под нивото от 200 евро за мегаватчаса (MWh), предава БНР.

Към 17.00 часа българско време фючърсите на нидерландския газов хъб TTF с доставка през април се сриват с близо 28% към 155 евро за MWh и вече отстъпват с над 50% от рекордния връх от 345 евро, достигнат на 7 март.

За поевтиняването на газа допринася изявлението на шефа на ЕК Урсула фон дер Лайен, че ЕС разполага с достатъчно количества природен газ до края на зимния сезон, за да не зависи от руския внос.

Оповестеният вчера план на ЕК за рязко намаляване на зависимостта от руски природен газ до края на 2022 г. също допринася за днешното солидно поевтиняване на синьото гориво.

В същото време 27-те страни членки на ЕС нямат съгласие относно евентуална забрана на вноса на руски петрол и газ, като Съюзът в крайна сметка не се присъедини към САЩ и Обединеното кралство по отношение на наложеното от тях ембарго върху вноса на руски горива. Това също допринася за днешното поевтиняване на европейския природен газ.

Related posts

Европейският парламент обяви обществена поръчка за изпълнението на Програмата за обучение на млади журналисти

Италия обмисля безсрочен сертификат за хората с три дози ваксина

Дани Тренчева

Нов исторически максимум в цената на природния газ

Дани Тренчева

Серия от арести в Германия по подозрение в опит за държавен преврат

admin

От утре токът за бизнеса у нас скача драстично

admin

Омикрон се открива в 89% от положителните проби в Гърция

Дани Тренчева

Leave a Comment