29.05.2024
Свят

Газпром твърди, че газохранилищат в Европа са празни на 80%

От европейските газохранилища към 29 януари са били изтеглени 80,3 процента или четири пети от нагнетените в тях през лятото количества газ, съобщи Газпром, позовавайки се на данни на асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe – GIE)

Обемът на газа в подземните газови хранилища (ПГХ) е с 27,3 процента по-малко от миналогодишното равнище, по изчисления на руския газов холдинг, цитиран от ТАСС.
Общото равнище на запълненост на ПГХ в Европа е намаляло до 39 процента, а в страни като Германия и Франция показателят е съответно 37 и 36%. Минимални нива на запълненост в европейските се наблюдават от 11 януари 2022 година.

Подобна е ситуацията в украинските ПГХ, където към 29 януари запасите са били на 46,1 на сто спрямо миналогодишните и с 3,8 милиарда куб. метра по-малко от началото на нагнетяването през април 2021 година. В момента в хранилищата в Украйна има 11,5 милиарда куб. метра газ.

В същото време постъпването на втечнен природен газ (ВПГ) на терминалите към газопреносната система на Европа през януари е било рекордно за този месец от началото на статистиката през 2011 година.

Източник: БТА

Related posts

Украйна желае провеждането на преки преговори между Путин и Зеленски

Дани Тренчева

Урсула фон дер Лайен изказа съболезнования на близките на жертвите

Дани Тренчева

СЗО одобри индийската ваксина Covaxin

Дани Тренчева

Италианците над 50 години само със супер зелен сертификат на работа

Дани Тренчева

Повече институции ще могат подават сигнали към Европейската прокуратура

Дани Тренчева

Австрия въвежда национална лотария за ваксинирани

Дани Тренчева

Leave a Comment