04.12.2022
Свят

Газпром твърди, че газохранилищат в Европа са празни на 80%

От европейските газохранилища към 29 януари са били изтеглени 80,3 процента или четири пети от нагнетените в тях през лятото количества газ, съобщи Газпром, позовавайки се на данни на асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe – GIE)

Обемът на газа в подземните газови хранилища (ПГХ) е с 27,3 процента по-малко от миналогодишното равнище, по изчисления на руския газов холдинг, цитиран от ТАСС.
Общото равнище на запълненост на ПГХ в Европа е намаляло до 39 процента, а в страни като Германия и Франция показателят е съответно 37 и 36%. Минимални нива на запълненост в европейските се наблюдават от 11 януари 2022 година.

Подобна е ситуацията в украинските ПГХ, където към 29 януари запасите са били на 46,1 на сто спрямо миналогодишните и с 3,8 милиарда куб. метра по-малко от началото на нагнетяването през април 2021 година. В момента в хранилищата в Украйна има 11,5 милиарда куб. метра газ.

В същото време постъпването на втечнен природен газ (ВПГ) на терминалите към газопреносната система на Европа през януари е било рекордно за този месец от началото на статистиката през 2011 година.

Източник: БТА

Related posts

Киев: Русия наруши обещаното примирие в „Азовстал“

admin

Мащабни наводнения в Гърция, нанесени са сериозни щети

Дани Тренчева

Турция обвини Гърция в насилие над мигранти

Дани Тренчева

Затягат ограниченията за неваксинирани във Франция

Дани Тренчева

СЗО одобри индийската ваксина Covaxin

Дани Тренчева

Два труса в Гърция тази нощ

Дани Тренчева

Leave a Comment