19.04.2024
Без категория

„Газпром“ започна да увеличава доставките на газ за Европа

Руската компания „Газпром“ запази за първи път от 43 дни част от мощностите на тръбопровода „Ямал – Европа“ за транзит на синьо гориво през Полша. Информацията за това е публикувана в платформата GSA Platform. Според информацията, на 2 януари през „Ямал – Европа“ ще бъдат транзитирани 12,53 млн. куб. м газ.

Газопроводът „Ямал – Европа“ преминава през териториите на Русия, Беларус, Полша и Германия, а капацитетът му е 33 млрд. куб. м газ годишно.

„Газпром“ спря да изпомпва газ за Европейския съюз на 21 декември, тъй като не получи заявки от европейските потребители. През декември мощностите бяха резервирани от „Газпром“ по същата схема. Освен това капацитетът беше поръчан не на редовната, а на допълнителна сесия на ежедневните търгове, използвани са резервации за няколко часа.

Към 1 февруари заявката на „Газпром“ за транзит през Украйна възлизаше на 107,7 млн. куб. м, което е близо до максималния договорен обем на транзитния капацитет от 109 млн. куб. м. Това е два пъти повече от средното изпомпване за януари тази година.

Източник: БГНЕС

Related posts

Времето: Днес ще бъде слънчево, но остава студено

admin

Дневен хороскоп за 9 февруари 2022

Дани Тренчева

ПРБ: Закриването на спецправосъдието ще върне остарял модел за борба с корупцията и организираната престъпност

Черна статистика

admin

Гешев се срещна с жители на пловдивския квартал „Столипиново“

admin

Повече гишета за обслужване на обновения Терминал 2

admin

Leave a Comment