30.06.2022
Без категория

„Газпром“ започна да увеличава доставките на газ за Европа

Руската компания „Газпром“ запази за първи път от 43 дни част от мощностите на тръбопровода „Ямал – Европа“ за транзит на синьо гориво през Полша. Информацията за това е публикувана в платформата GSA Platform. Според информацията, на 2 януари през „Ямал – Европа“ ще бъдат транзитирани 12,53 млн. куб. м газ.

Газопроводът „Ямал – Европа“ преминава през териториите на Русия, Беларус, Полша и Германия, а капацитетът му е 33 млрд. куб. м газ годишно.

„Газпром“ спря да изпомпва газ за Европейския съюз на 21 декември, тъй като не получи заявки от европейските потребители. През декември мощностите бяха резервирани от „Газпром“ по същата схема. Освен това капацитетът беше поръчан не на редовната, а на допълнителна сесия на ежедневните търгове, използвани са резервации за няколко часа.

Към 1 февруари заявката на „Газпром“ за транзит през Украйна възлизаше на 107,7 млн. куб. м, което е близо до максималния договорен обем на транзитния капацитет от 109 млн. куб. м. Това е два пъти повече от средното изпомпване за януари тази година.

Източник: БГНЕС

Related posts

Важни дати за учениците от VII и X клас

admin

Надзорният орган на ЕС призова за забрана на шпионски софтуери като „Пегас“

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 11 февруари 2022

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 15 март 2022

Благовещение е – празникът на най-голямото чудо на живота

admin

Утре движението в тунел „Мало Бучино“ на АМ „Струма“ ще е в една лента

Дани Тренчева

Leave a Comment