04.12.2022
Свят

„Газпром“ е доставил рекорден обем газ за Турция по „Син поток“ през 2021 г.

„Газпром“ е доставил рекордните 15,98 милиарда кубически метра газ на Турция по газопровода „Син поток“ през 2021 г. Това е най-високата стойност от началото на експлоатацията на газопровода, се казва в изявление на „Газпром Експорт“.

„В края на 2021 г. беше поставен исторически рекорд на доставките по газопровода „Син поток“ от Русия до Турция. Миналата година чрез „Син поток“ са доставени 15,98 милиарда кубически метра газ. Това е най-високата годишна стойност от началото на експлоатацията на тръбопровода през 2003 г.“, се съобщава в доклада.

Увеличението на доставките съвпада с историческия рекорд на потреблението на газ в Турция, заявиха от „Газпром Експорт“. Според предварителните оценки през 2021 г. той е около 61 млрд. куб. м.

„Син поток“ е първият морски газопровод на „Газпром“, свързан директно с голям експортен пазар. Рекордното натоварване на „Син поток“ вдъхва оптимизъм и красноречиво доказва ефективността на преките доставки на газ по морски газопроводи“, заяви Елена Бурмистрова, заместник-председател на Управителния съвет на „Газпром“ и генерален директор на „Газпром Експорт“.

Русия доставя газ на Турция по два тръбопровода през Черно море. „Син поток“ беше пуснат в експлоатация в началото на 2003 г. с проектен капацитет от 16 милиарда кубически метра газ годишно и обща дължина от 1213 км. Експортният газопровод „Турски поток“ се състои от две тръби – едната за доставка на газ за турските потребители, а другата – за доставка на газ за Южна и Югоизточна Европа. Общият капацитет на „Турски поток“ е 31,5 млрд. куб. м, а експлоатацията му започна през януари 2020 г. 

Източник: БГНЕС

Related posts

Омикрон се открива в 89% от положителните проби в Гърция

Дани Тренчева

СЗО: Смъртността в Европа се е увеличила с 5% за седмица

Дани Тренчева

ЕС затяга правилата за пътуване за Канада, Австралия, Аржентина заради скок на Covid случаите

Дани Тренчева

Допълнителни 15 млрд. куб. м. природен газ за ЕС предоставя САЩ

admin

Доклад: България прилага изцяло препоръките за борба с корупцията сред депутатите и прокурорите

Цената на газа скочи с 10% след признаването на новите републики

Дани Тренчева

Leave a Comment