02.02.2023
Covid-19 Свят

В Испания разбиха престъпна група за фалшиви сертификати

Испанската полиция съобщи, че е задържала 7 заподозрени членове на международна престъпна група, която изготвяла и продавала фалшиви паспорти за ваксинация срещу COVID-19, както и удостоверения за отрицателни резултати от тестове, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Престъпна група е рекламирала услугите си в антиваксърски групи в различни чат приложения. Тя е добавила с измама към националния ваксинационен регистър най-малко 1600 души с помощта на здравни служители.

Припомняме, че миналата година страните от Европейския съюз се договориха да създадат стандартизиран COVID сертификат с QR код, така че хората, които са ваксинирани или имат отрицателен резултат от тест, да могат да пътуват и да посещават събития. Това породи и търсене на фалшиви паспорти.

Полицията е арестувала 6 души в Мадрид и 1 в Барселона. Те ще бъдат обвинени в подправяне на документи и престъпления срещу общественото здраве.

Групата разделяла клиентите си на 2 групи, в зависимост от доходите им, и взимала съответно по 200 или 1000 евро за фалшив сертификат за ваксинация, който трябвало да бъде изпратен до 2 дни след плащането. Цената на фалшив PCR тест била 50 евро.

Related posts

Маските стават задължителни и на открито в Гърция за празниците

Дани Тренчева

Омикрон е вече в България

Дани Тренчева

ЕС обяви началото на преговорите за присъединяване с Република Северна Македония

Бизнесът излиза на национален протест срещу зеления сертификат

Дани Тренчева

733 са новозаразените у нас за денонощието

Дани Тренчева

Фалшиви COVID сертификати от България плъзнаха из Гърция

Дани Тренчева

Leave a Comment